Култура

На Малка Богородица в село Радуил

malka bogorodicaЛюбомир Кузев

Своя 115-ти храмов празник отбеляза църквата „Рождество на Пресвета Богородица” в самоковското село Радуил. Стотици миряни от зори изпълниха Светата обител, запалиха свещ за здраве и се поклониха пред иконата на Рождеството на Божията майка.
Тържествена света литургия и водосвет за здраве и благополучие отслужи енорийският свещеник протойерей Николай Аршинков. След това миряните се включиха и в празничното литийно шествие около храма.
За храмовия празник на Малка Богородица в църковния двор се приготвя и курбан. По традиция овце се принасят в жертва и тази година за ритуалната гозба. В къкрещите на огъня огромни казани, помощниците на главната готвачка Цветанка Угринова сложиха още много зеленчуци, ориз и подправки, направена бе и вкусната запръжка, а количеството на курбана надмина един тон.
След вечерната служба отец Николай освети Богородичната чорба, която бе раздадена в късния следобед на миряните от рилското село и техните гости за здраве.
Гордеят се местните християни с обгрижваните от тях Свети места, разположени като огърлица в Радуилската Света гора. На територията на енорията има един манастир “Покров Св. Богородица”, където има спални помещения, кухня и трапезария и две църкви, десет параклиса и едно оброчище, които са и привлекателни места за религиозен туризъм.
В селото живеят само православни християни.

Старата църква “Свети Никола” е построена по времето на турското робство около 10 век и в противоречие на всички турски закони тя се извисява на най-високото място на селото и високо над земята. За нея е бил издействан специален указ от пашата.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close