Култура

На курбан в Алино по повод Илинден

8Анна Манова

В топлия юлски ден, по Илинден, в село Алино традиционно се прави курбан. Тази година 20 юли, когато е самият празник, е делничен ден и затова събитието беше на 18 юли /събота/. Инициатор е Иван Малканов, който преди няколко години възстанови параклиса „Св. пророк Илия” в селото и оттогава се е заел да го изографиса, направил е чешма за утоляване на жаждата на всеки посетител. Има и пейки да поседнеш и да отпочинеш. А като погледнеш напред, излизайки от входа, виждаш природните красоти, които го заобикалят. Параклисът е разположен на изток от селото, на една прекрасна поляна. Изобщо наслада за сетивата и място, където да запалиш свещ и да се помолиш. Да усетиш близостта на Бога и единението с природата.

Самият Иван Малканов се беше постарал нищо да не липсва на хората, дошли да го уважат и да си вземат курбан за здраве. Курбанът беше осветен от отец Любомир и приготвен от майстора Николай Дойнов. За всички посетители имаше и по бира, за да се поразхладят в жегите. Самият Иван беше приготвил баница и питка. Цареше оживление и настроение, това са едни от малкото поводи, когато алинци намират време да се съберат и поговорят. А по-възрастните от тях да си спомнят как е било едно време, как са се събирали над хиляда човека и колко весело е било. За съжаление всички тези разговори минават в минало време.

Но личности като Иван Малканов искат да запазят това приятно „жужене” от хора от селото и да се събират освен на селския събор и на Илинден. И това да бъде една традиция, която да се предава във времето. Въпреки че многократно животът ни показва, че няма ненаказано добро. И в случая тази стара приказка се сбъдва. Преди около месец параклисът е бил обект на набези за пореден път, като са откраднати свещници, камбаната и кръста от покрива – всички неща са месингови. Но Иван не се отказва и продължава да поддържа параклиса, да дава курбан и да пази запалена свещта на вярата, че доброто ще пребъде. Честит празник!

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close