Слайд категория

На колене пред Ботев и загиналите за свобода

Botev3Всяка година на 2 юни в 12.00 ч. сирените в цялата страна в продължение на три минути огласят отдаването на почит към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България.

Денят на Ботев и загиналите за свободата на България е обявен с решение на Министерския съвет от 31 май 1993 г. За първи път се отбелязва през 1884 г. във ВрацаиПловдив. Официално обаче Денят за всенародна почит към героите започва да се чества от 1901 г. Всенародни поклонения засвидетелстват уважение и признателност към  делото на великия революционер, а десетки родолюбиви българи в навечерието на 2-ри юни тръгват по стъпките на Ботевите четници до връх Вола.

 Малко преди обяд в понеделник самоковци също се събраха пред паметника на поета в 4-ти квартал, за да поднесат венци и цветя. Събитието беше съпътствано от кратка програма. На импровизираната сцена се изявиха малчуганите от ОДЗ „Зорница” и талантливите изпълнители от ДВГ „Медени звънчета” при ОУ „Митр. Авксентий Велешки” с ръководител Даниела Георгиева. Малките музиканти от фанфарния духов оркестър към училището също показаха какво могат с новите инструменти, закупени по проект „Мостове на културния диалог”.

„Ботев е един от най-ярките образи в националния иконостас” – заяви в словото си кметът Владимир Георгиев. Той направи паралел с това, колко актуални са и днес неговите възгледи и идеи. Сред присъстващите бяха народният представител Ирена Коцева, общинските съветници Гиргина Рангочева и Александър Боев и зам.-кметът Радослав Стойчев. Отново най-внушителна беше групата на учениците.     

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close