Политика

На Коледа и по избори стават чудеса

Obshtinski-savetnitsi-SamokovАнелия Балабанова

Приключи серията интервюта с общински съветници. Голяма част отговориха на отправените въпроси, други предпочетоха да запазят мълчание. Важно уточнение, че питанията бяха едни и същи към всички, за да избягаме от обвиненията в тенденциозност или някакви пристрастия. В процеса на разговора се появяваха и някои доуточняващи моменти, но те бяха по-скоро като щрих към съществената част. Сега след като и последното интервю е факт, може да си позволим и едно по-лично мнение и позиция като обобщение на казаното дотук.

Работата на настоящия ОбС стартира с инфарктен избор на председател. ГЕРБ и няколко други по-малки формации се обединиха около кандидатурата на Ирена Коцева. Срещу нея застанаха БСП и „Самоковци за Самоков” с номинацията на Стоян Пашов. Надделяха гласовете в полза на дамата. Първите няколко заседания бяха белязани от подобен род междупартийни боричкания, които правеха меко казано лошо впечатление. Опити за надмощие имаше и при сформирането на постоянните комисии, избор на председатели и зам.-председатели. След това тази практика беше преустановена. Паралелно станахме свидетели на множество рокади, продиктувани от различни обстоятелства. Това, което правеше впечатление е, че голяма част от решенията по протоколите на комисиите се вземаха с мнозинство. Някои от местните управници окачествиха това не като въпрос на договорки, а лично мнение и позиция. С оглед липсата на каквито и да било обяснения, включително и по време на прякото предаване по канал „Рила”, в обществото се насаждаше съвсем друго впечатление. А как иначе да изтълкуваме факта, че на някои хора четири години въобще не им се чу думата. Дори и след като им предоставихме трибуна за финално изказване, продължиха да властват страхът и притеснението от това, което ще кажат и как ще се изтълкува в навечерието на предстоящите избори. Постъпили официални питания имаше от Валентин Милушев /във връзка със събирането на такси през ски-сезон 2010/2011г на територията на к.к.Боровец за упражняване на ски–учителска дейност на терени частна общинска собственост№50030,отдел 118/а; относно мерките, които общинска администрация предприема за опазване на общинските гори; относно експлоатацията на общинските паркинги и финансов контрол на приходите от тях и питане, касаещо мерките взети за прекратяване на кражбите на дървесина от общинските гори/, от Светлана Атанасова

/питане във връзка с това, в коя зона попада к.к. Боровец, за да се определи правилно данъчната тежест върху търговците; относно слух за градеж на мюсюлмански храм в гр. Самоков; относно мерки взети за стабилизиране на язовирната стена на яз.Бели Искър и осъществени комуникации по въпроса с отговорните институции/, Александър Методиев /питане относно изготвяне на ПУП-ИПРЗ за кв.33,33а,33б,33в по плана на гр. Самоков за спортно игрище „Спартак”; питане относно запитване на граждани, свързано с наемане на имот намиращ се в з-д „Любчо Баръмов”/, Пламен Ангелов /питане относно изграждане на инженерна инфраструктура на кв. 206 гр. Самоков; питане  относно незаконна сеч на дървесна в землището на с. Злокучане и гр.Самоков; питане относно тържище за продажба на земеделска продукция от регистрирани земеделски производители; питане относно предприети действия за укрепване моста над р.Искър при с. Злокучане; д-р Д. Панев /питане относно ремонтиране и поддържане на бивша поликлиника; питане относно състоянието на парковете и градинките; питане относно ремонт на републикански път Самоков- Ихтиман; Г. Рангочева /отправено питане относно състоянието на паметниците на културата/. Д. Попов / питане относно промяната на ОУП на курортно – туристическата локализация „Искровете-Говедарци-Мальовица”/, В. Стоянов /питане относно изпълнение на общинска програма за приватизация и прекратяване на съсобственост в м.”Червената земя и м.”Рашидбегов чифлик” за периода 2007г.- 2014г./ и питане от Светлана Атанасова, Н. Николов, М. Мартинов, В. Стоянов относно процедура за възлагане на обществена поръчка.

Уточнението, че голяма част от обсъжданията и дебатите са ставали на заседанията на постоянните комисии, които остават „зад кадър” не звучи особено успокояващо. С две думи казано – консолидацията в 90% от случаите не правеше добро впечатление. Най-малкото трябваше да се чуе още една гледна точка, а липсата на опозиция през по-голямата част от мандата беше силно  изразена. Не е ясно доколко удачно и достоверно  звучи оправданието, че много от съветниците бяха нови лица, за първи мандат. След като Ирена Коцева беше избрана за народен представител, председател на ОбС стана Силвия Стойчева. Тя внесе „свой прочит” върху работата на ОбС, с който колегите й трябваше да свикват. Като достижение може да се определят решенията, касаещи съдбата на дружествата с общинско участие. Своето развитие обаче не получиха важни проблеми, засягащи пряко жителите на общината. Като притокът на свежи инвестиции например, който да доведе до така желания тласък на местната икономика. Това автоматично би допринесло за разкриването на нови работни места, промяна на демографската картина в района и не на последно място повишаване на жизнения стандарт.    В повечето случаи гласуванията бяха рутинни и засягаха цялостната дейност, продиктувана от предложенията на постоянните комисии, кмета и граждани. Погледнато през призмата на днешния ден, може да се каже, че имаше хора, които не се чувстваха в свои води. Дали заради липсата на опит, неспособността да устоят на натиска или нещо друго, но те не попаднаха на мястото си и това си личеше. Безспорно в миналия Общински съвет имаше добри и утвърдени специалисти – лекари, икономисти, хора от бизнеса. Добър професионалист в дадена област не означава непременно добър политик.

Сега много от тях ще се борят отново за „народната любов”. Само, че аргументите не са в полза на досегашните овластени, защото имаха четири години на разположение, за да докажат че заслужават гласуваното им доверие. Да не говорим, че в различните листи -24 на брой може да се натъкнем на какви ли не персонажи. Явно не само на Коледа стават чудеса, а и по време на избори. Всеки започва да разбира от политика и да вещае розово бъдеще за развитието на града. С годините позицията на общинския съветник, като че ли е обезценена и е станала синоним на корупция, договорки и задкулисие. Само, че е крайно време да осъзнаем, че тези хора са лицето на града и ни представляват. И сега, когато отново трябва да дадем своя глас да се запитаме – искаме ли Самоков и ние самите да се отъждествяваме с този, този и този… Защото и в бъдеще няма да получаваме отговори на неудобните въпроси-просто няма да има случай да ги зададем или пък другият вариант – ще станем свидетели на поредното политическо говорене, което не казва нищо. Това ли искаме за Самоков – мястото, на което живеем?

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close