ОбществоРегионални

На клисурци не им върви на вода

Анна Манова

На село Клисура определено не му върви по вода, а на живеещите там още по-малко. В края на миналата година усърдно се заговори за категоричното решение на дългогодишната сага с водата в самоковското село. През 2015 година Община Самоков нае фирма „Аква тера Консулт”, която да извърши проучване и сондаж, чрез които да се направи ново водохващане в Клисура. Изготвени бяха проекти чрез които фирмата извърши прочуване на територията. Бяха закупени помпа и тръби, направени бяха съответните тестове. А от началото на месец декември 2016 г. се заработи усърдно в посока на това клисурци да имат вода. И в момента, в който кметът Елена Симонова реши, че този проблем, датиращ повече от 20 години, с който се бори от самото начало на своето назначение на тази позиция, ще остане наистина в миналото, реалността се оказа малко по-различна. Радостта беше краткотрайна. Няколко седмици по-късно проблемите са налице.

Оказа се, че една част от къщите в селото разполагат вече с добра питейна вода, а другата – не. Причината са ниското налягане на места, както и големите студове и снегове, които са предизвикали замръзвания. „Всичко заработи нормално и както трябва на 29 декември. В цялото село имаше вода, качествена за пиене и с по-силно налягане. Вследствие на много ниските температури, в частта около центъра на селото – при влизането от Самоков, от дясната страна – намиращите се там 10 – 12 къщи нямат вода. Има моменти, когато от чешмите тече вода, но е за малко и отново спира”, обясни пред „Самоков 365” кметът на село Клисура Елена Симонова. Тя своевременно е запознала ръководството на Вик с проблема.

„От ВиК са запознати за проблема. Три поредни седмици идват, за да могат да го разрешат, но предвид ниските температури и сняг е много трудно да се види къде точно е той. Използваха кранове, за кратко се качи водата в проблемните къщи, но на сутринта отново изчезна. Някъде се губи водата, но при тази зимна обстановка не можем да установим къде точно. Има и къщи, в които водопроводът им е замръзнал или пък има запушване /тапи/ са се образували и не може да достигне водата. Да, знам много е неприятно да са без вода, разбирам ги хората. Такива проблеми има и в други села, и в града. Неприятно е. Надявам се да омекне времето и ВиК да разрешат проблема. Хората ме обвиняват, но аз съм уведомила за проблема съответните институции”, поясни Симонова.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close