Самоков

На зелник в Бели Искър за 15-ти път

Димитрина Божилова

Традиционният Празник на зелника събра за 15-ти път гости и домакини в с. Бели Искър. Над селото се издигат Орлови скали, над които се вият орли, а долу в ниското се гонят бистрите води на р. Искър. Зелниците са емблема в Самоковския край, но най-голяма почит те получават в Бели Искър. По инициатива на Туристическото дружество, на Кметството, на читалището и с подкрепата на социоложката Мира Радева всяка година на площада ври и кипи от гости – самодейци от различни селища и най-вече от Самоковска община.

Преди да започне фолкпрограмата комисия в състав Боряна Стоилова, Люба Кленова – зам.-кмет, Ангелина Вангелова – секретар на Общината и Крум Георгиев – най-дългогодишният кмет на селото дегустираха над 50 зелника. Нарича се „зелник”, но се прави не само с плънка от зеле, а и с различни зеленила – коприва, праз, киселец, лапад, овкусени със сирене, яйца и пръжки. Не е лесно да отделиш вкусовите качества на толкова много зелници, но награди получиха за 1-во място: Йорданка Караджичкова-Самоков, 2-ро за Лиляна Ярева – на 82 години, 3-то Емил и Димана Христови и поощрение за Латинка Трохарова от Самоков. Направи се и търг за продажба на наградените тави, а събраната сума остава за Туристическото дружество.

Фолклорната програма започна с изпълнението на мъжете от ПГ „Орлови скали” – Бели Искър. След тях на сцената се проявиха женската фолклорна група от с. Говедарци, а младежите от танцовия състав разиграха и гостите на площада. Пяха и веселиха публиката жените от Клисура и Маджаре, а мъжете от Маджаре още веднъж доказаха, че макар и малко на брой могат да се мерят с други по-многобройни състави. Миналата година на зелника гостуваха ЖФГ „Здравец” от Радуил, а този път на сцената изпяха своите весели песни радуилки от ЖФГ „Детелини”. За гости и домакини чудесен глас изви певицата Марияна Попова, която накара всички да се хванат на хорото.

За съжаление се получи гаф – изгоря озвучителната техника и много от съставите не успяха да покажат певчески и танцови умения. На всички участници бяха връчени грамоти и статуетки.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close