Слайд категория

На гости в къща „Елизабет”

Двама приятели – Станимир Янев и Владимир Арангелов са се заели с амбициозната задача да създадат кътче, в което самоковци могат да отпочинат и похапнат вкусно. Къща „Елизабет” се намира в центъра на Самоков. Предлага уникална комбинация от подчертан собствен стил, комфорт и уютна обстановка. Интериорът на бистро“ Елизабет” е един от най-оригиналните. Обектът е отворен целогодишно и е подходящ избор за вашата зимна и лятна ваканция. Ще преживеете незабравими мигове сред кристално чистия въздух, съчетан с магическото очарование на Рила и близостта на курорта Боровец. Ето какво още ни разказаха предприемачите.

Elizabet

Как дойде идеята за бистро „Елизабет” и защо точно с такъв вид бизнес решихте да се занимавате?

Идеята назряваше във времето, тъй като сме в този бранш от доста дълги години. Нали знаете – като се занимаваш с нещо, някак свързваш бъдещето си с това. При положение, че не ни е достатъчно да сме само работници, търсехме начини да се усъвършенстваме. Така дойде идеята да започнем някакъв собствен бизнес. Предприехме тази стъпка, макар че моментът не беше много подходящ.

 

Били сте от двете страни на бариерата, но нещата са много различни…

Разбира се, че са различни. Браншът е един и същ, но задълженията и отговорностите са много по-различни като работник и като работодател.

 

Необходимо ли е човек да премине някаква йерархия, за да придобие професионални умения?

За необходимо незнам, но е полезно при всички положения, защото имаш ясна представа за нещата. Казахме, че отговорностите и задълженията са различни от едната и от другата страна, но си наясно като цяло какво те очаква, с какво се захващаш и т.н.. Бил съм сервитьор, барман, както и колегата ми. И двамата сме с над 10-годишен стаж.

 

Когато стане въпрос за храна българите са малко чувствителни. Има много заведения, които предлагат храна. С какво се опитвате да бъдете по-различни?

Силно казано е да се опитваме да бъде по-различни, защото пазарът определя начина ти на поведение с каквото и да се занимаваш, каквато и стока да продаваш. В нашия случай става въпрос за храна. Наистина има много голяма разлика между отделните обекти. Аз съм работил дълги години в хотел „Самоков”. Като разстояние е 10 км., но като работа и начин на поведение на работното място разликата е голяма. Това произхожда и от типа заведение. В голям хотел като „Самоков”, нещата стоят по-различен начин. Къща „Елизабет” е бистро. Работим основно с хора от града, докато горе в хотела сме имали всякакви клиенти. Посетителите и отделният човек определят начина на поведение, това как ще менажираш самото заведение. Защото в началото, макар че работим само от два месеца, тръгнахме с много по-различни идеи от тези, които имаме в момента. Във всеки един бизнес е така. Трябва да си гъвкав и да реагираш според ситуацията и обстоятелствата, които изникват.

Elizabet 1

Опитвате ли се да следите тенденциите, да прокарвате някакви нови идеи?

Разбира се, ако има нужда и ако тези тенденции са приложими в обстановката, в която се намираме. Всичко е много относително. Тенденции има много, но най-важното нещо, с което се съобразяваме са хората и клиентите, които идват. Всичко е въпрос на практика. Преди да отвориш заведение няма как да знаеш. Може да имаш идея какъв тип заведение искаш да управляваш, но в последствие нещата се променят в зависимост от това какви хора го посещават. Тенденциите са различни и в зависимост от региона.

 

Споменахте, че сте стартирали бизнеса си в доста неподходящо време. Какво ви мотивира да поемете този риск?

Мотивирани от това, от което е мотивирано всяко човешко същество – печалбата. Светът е доста комерсиален и ако някой човек каже, че го прави защото изпитва някакво вътрешно удовлетворение, значи лъже. Печалбата винаги е водеща. Друг е въпросът, че винаги е добре да работиш нещо, което ти доставя удоволствие. Както е в случая при нас. Намерили сме да се занимаваме с нещо, което ни доставя удоволствие. Вече посредством това се опитваме да изкараме и някакви пари.

 

Каква е разликата човек сам да си бъде шеф и да работиш за някого?

Разликата е в отговорностите. Когато си работник има други хора, които носят отговорност за теб. Твоята се свежда до това да си вършиш добре работата. Когато започнеш да носиш отговорност за хора, които работят за теб, нещата стоят по различен начин. Имаме в момента 6-7 човека, които работят за нас. Съответно тези хора имат и някакви изисквания, на които ние трябва да отговорим.

 

Екипът важен ли е?

Разбира се, че е важен. С хора трудно се работи, трудно се сформира екип. Още повече, че заведението е сравнително ново и работи отскоро. Имаме хора, с които работим в момента, но хора и екип са две различни неща. Екип трудно се гради, защото трудно се напасват различни характери. Има много обстоятелства, изисквания и очаквания, на които трябва да се отговори, за да се сформира екип.

 

Вие сте под наем в момента. Защо избрахте този вариант, а не да започнете съвсем отначало в някой примамлив район?

Защо в някой по-примамлив район инвестицията е доста по-голяма, първото което е. Второ ние имаме и друго заведение горе на Боровец, което работи само зимата, защото няма предпоставки да работи лятото. Съответно ние трябва да се занимаваме с нещо друго през това време, за да имаме някакви доходи. Това беше най-примамливият вариант тука наблизо в града, за да продължим да работим в този бранш. Ние имаме идея за някой по-голям град и това е обмислено, но инвестицията е много по-голяма. Пари, с които не разполагаме в момента. За да направиш такава крачка трябва да теглиш кредит, без да си сигурен дали ще можеш да го покриваш. Стъпка, която предстои за в бъдеще.

 

Все пак е добра първа стъпка…

При всички случаи това е най-добрата първа стъпка, която решихме, че е изгодна за нас.

 

Какви са очакванията ви за Боровец?

Очакванията бяха малко по-големи, но като цяло сезонът мина горе-долу добре. Камъкът си тежи на мястото. Всеки гледа да направи нещо близо до вкъщи.

 

С колегите ви мислите ли за създаване на някакво сдружение и бихте ли участвали в такова?

Според мен това може да стане и е добра първа стъпка, която трябва да се предприеме. Тези сдружения по принцип се правят с цел улесняване на бизнеса. Свързани са с трупане на опит, обмяна на идеи. Това е нещо, което ще бъде от полза.

 

Забраната за тютюнопушене как ви се отрази?

Ако трябва да съм честен ние нямаме много опит в бранша, преди да влезе забраната в сила. Така, че нямам база за сравнение. Не мога да кажа. При всички положения има някакъв отлив, има недоволни клиенти. Както има и такива, които са доволни, че не се пуши. Не сме работили преди това и съответно няма база за сравнение, за да кажа има отлив или пък няма разлика.

 

Планове за бъдещето кроите ли?

Планове винаги се кроят. Човек има някаква визия за това как ще изглежда неговото бъдеще, но засега ние все още го обмисляме.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close