Долна Баня

На Голяма Богородица в Долна баня

bogorodicaЛюбомир Кузев

145 години вече енорийската църква “Успение на Пресвета Богородица” в Долна баня е непоклатим стожер на християнската вяра и ревностно пази и съхранява българския род и чест българска.

Така се случи тази година, че храмовият празник на светата обител и традиционният курбан за Голяма Богородица бяха в два последователни дни – събота и неделя. Така в двата почивни дни миряните от Долна баня и гостите на рилския град имаха възможност да празнуват и се веселят до насита.

Стотици хора от ранни зори, подканени от празничния звън на църковните камбани, заприиждаха към местния храм за неговия голям празник. В пъстрата върволица в двора се виждаха от невръстни деца, младежи, цели семейства до хора с посребрени коси.

Всеки запали свещ за здраве, поклони се пред иконата на Божията майка и се помоли за добри и честити дни.

Празнична света литургия, водосвет и петохлебие отслужи енорийският свещеник ставрофорен иконом Пламен Димитров, след което той оглави и традиционното литийно шествие за Голяма Богородица около храма.

Сред миряните на църковната служба бяха и кметът на община Долна баня Владимир Джамбазов и председателката на Oбщинския съвет Лиляна Драганова.

Своето христово кръщение в празничния ден получиха и малките долнобанчета Богомила Гълъбова, Мария Рименова и Мирослав Тончев.

Отколешна е традицията в неделята след големия християнски празник “Успение на Пресвета Богородица”, когато долнобанската енорийска църква отбелязва своя храмов празник, жителите на рилския град и техните гости от близо и далеч да почитат своята закрилница и покровителка Света Богородица с голям курбан.

Подготовката за него, както всяка година, започна в съботата следобяд, когато след молитвата на свещеника бяха заклани жертвените животни, а на сутринта в неделния ден започна и нарязването на месото и зеленчука за чорбата, запалени бяха и огньовете и в казаните завря вкусната Богородична манджа.
За приготвянето на традиционния курбан църковното настоятелство закупи една крава и седем овце, както и част от зеленчука. Пет овце дари от общината кметът Владимир Джамбазов. Общо 23 бяха животните, а сред дарителите бяха и Кирил Пенчов, Атанас Атанасов, Йордан Лечов, Иван Сестримски, Даричка Грозева, Петър Кьосев, Кънчо Спасов, Кирил Банаджийски, Филип и Стефан Джамбазови, Павлинка Андонова, Ангел и Кирил Божичкови.
Стотици бяха дарените килограми домати, чушки, зеле, кромид лук, както и пилета и кокошки от благочестивите християни.
Традиционното си дарение от отстреляните пъдпъдъци от стартиралия ловен сезон направиха и долнобанските авджии.
В подготовката и приготвянето на традиционния курбан-чорба и тази година се включиха десетки жени, мъже и младежи, които под вещото ръководство на главния готвач Кирил Драганов в късния неделен следобед се похвалиха с около 4 тона Богородичен курбан, който бе раздаден за здраве и благополучие на хилядното множество, дошло в двора на светата обител.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close