Култура

На Гергьовден в Поповяне

sybor popovyaneГергьовден, или Денят на Свети Георги, е един от най-важните и най-красивите празници през пролетта. В съзнанието на народа той е свързан със селското стопанство, с животновъдството и по-общо с пролетта и обновяването на природата. Българите почитаме Св. Георги като воин, защитник и покровител на овчарите и добитъка им. Макар и с нетолкова хубаво време, село Поповяне, нахвръх 6-ти май отбеляза събора си. Това е първият събор от поредицата празници на самоковските села.

Много гости и жители почетоха празника, като специално за него беше приготвен курбан, продуктите, за който традиционно се даряват. Както знаем празникът се свърза с богата трапеза. Тази година курбанът е приготвен от телешко месо, което е дарено от собственика на фирма „Амиго”, разказа за „Самоков 365” кметът на Поповяне Константин Беров, като допълни, че останалите продукти също са дарени от кооперация „Лустра” и от „Агроложик”.

Курбанът се е готвил цяла нощ под вещото ръководство на две жени, които всяка година се занимават с него и готови за деня бяха 2 големи казана.

По принцип съборът на селото се провежда на параклиса над него, но тази година поради лошите метеорологични условия се проведе на площада. За веселото настроение на домакини и гости се погрижи Стоян Доспевски. Празничен водосвет отслужи отец Стефан, който пожела на всички от Поповяне и от околността много здраве и берекет.

Курбанът за здраве се раздаваше в двора на кметството и всеки, който искаше, можеше да си вземе.

Специален гост на събитието беше и кметът на Община Самоков – Владимир Георгиев.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close