Седмицата

На Водици в Радуил

радуил2Димитрина Божилова

Годината ще е хубава, плодородна и честита – това казваха старите хора в Радуил. На въпроса ни защо и по какво съдят за това те отговориха – защото в деня на Богоявление е много студено. Водата замръзна, а в р. Марица, в центъра на селото, гьолът, в който всяка година по традиция се къпят младоженците, трябваше да къртят 10-15 см. ледени блокове, за да освободят място за къпанките.

Още преди Йордановден в църквата се прави вечернина. Протойерей  Николай Аршинков обиколи половината село, за да поръси със здраве всеки дом. Останалите домове обиколи след къпанките. Като начало всички в църквата изслушаха отеца и неговия помощник  – иподякон Христо Тилев. Неговата прабаба Мария го завела в църквата още 6-годишен. И след време неговата мечта да служи на Бог се осъществила. Завършва Семинарията през 2007 год., а през 2011 Богословския факултет.

Още от 1-ви клас пее в църквата и желанието му е да поеме някоя църква, но това ще стане след като се ожени. Двамата с протойерей Аршинков поведоха шествието с кръста, хоругвите и певиците към реката, където ги очакваше почти цялото село. Наново слово, освещаване на водата и дойде най-важният момент. Кръстът полетя като птица, цопна в ледената маришка вода и няколко минути тримата младоженци – Йордан Боянов, Иван Данчулов, Станислав Пухалков и техните приятели Спасимир, Димитър и Георги издирваха под леда и в пясъка  между камъните светия кръст. И най-после той блесна в ръцете на Йордан. Всички се втурнаха да го прегръщат и целунат кръста, под гръмките ръкопляскания на хората и светналите от радост и гордост очи на съпругата му Мария подаде кръста на отеца.

След церемонията всеки получи по шише от светената вода, за да пийнат за здраве и да напръскат дома си за добро и благоденствие. Младоженците, близките и приятелите отидоха да отпразнуват този хубав български празник и обичай.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close