Слайд категория

На Водици в Алино

alinoЙордановден беше посрещнат не само в Самоков. Почти цялата околия почете празника.

От 1974 в село Алино Йордановден не е бил почитан с общо тържество. Това се променя тази година благодарение на организаторите – кмета на селото Борислав Брейчев, отец Любомир и секретарят на читалището Момчил Чалъков. Те тримата съживяват Водици, както е познат Йордановден там.

Над 120 човека се събраха да видят кой ще хване кръста. След близо двучасово търсене божият символ се оказа в ръцете на Георги Чифлиджанов.

Обичаите за деня започват малко по-рано, разказва пред „Самоков 365“ Момчил Чалъков, когато се приготвят ястията. Задължително в менюто влиза вариво и пача. Варивото се оставя и за другия ден, когато почитаме Ивановден. Тогава на трапезата се слага и „дръпава“ баница. На Ивановден се играе „Мудрото оро“. След църковната служба всички излизат на площада, където започва голямото весело хоро.

В деня преди Богоявление се прави също и обредът „Пред попо борина“ т.е. малки деца вървят преди свещеника и клисаря и оповестяват на домакинствата, че идват вестителите на доброто. Стопаните от своя страна ги даряват с постни ястия и с непрана вълна т.нар. „влас“.

По-големите деца пазят от по-малките да не разравят пепелта, защото се вярва, че през новата година няма да си изядат пилето.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close