Обща категорияОбществоРегионални

На Великден по света и у нас

Или къде ще посрещат празника повечето хора

Анелия Балабанова

Повече от 280 000 българи ще пътуват у нас и в чужбина за празниците в края на седмицата. Повечето от тях ще изберат България, сочи статистиката на Института за анализ и оценка в туризма. Почиващите са се ориентирали основно към балнео и спа дестинации за посрещане на великденските празници. За други пък това е възможност да покарат за последно ски в зимните ни курорти. Включително и Боровец обещава да направи ски ваканцията през април възможна в уникалната комбинация от сняг и слънце. Цената на почивката за Великден на едно средностатистическо семейство – двама възрастни и едно дете, зависи от дестинацията. Специалисти коментират, че ако тя е в България, тарифите зависят от категорията хотел, която ще изберат за настаняване, от включената в пакета храна и ползваните услуги. Цените започват от около 200 лева и стигат до 500-600 лева. Над 50 000 българи пък ще празнуват Великден в чужбина. Най-предпочитани и популярни си остават близките дестинации и съседните страни – Гърция, Румъния, Сърбия, Македония и Турция. Екзотично и желано място си остава Дубай. Когато става въпрос за пътуване със самолет, българите избират най-вече Испания, Италия, Германия и Великобритания. В същото време в България за празниците се очаква да дойдат около 170 000 чужденци. Къде ще посрещнат самоковци Великден? Отговорът на този въпрос се опитваме да разберем от Снежана Георгиева – собственик на ТА „Конкордия”- Самоков.

„Самоковци по душа са домошари. Както коледните, така и великденските празници, 70% от съгражданите ни посрещат у дома или при свои близки” – разказа тя. По думите й останалата част предпочитат да разнообразят ежедневието си, отскачайки до близки СПА градчета като пакетите за тридневен престой в СПА курортите ни варират от 300 до 1 000 лева на човек в зависимост от базата на настаняване и включените или да се потопят в празничното настроение в Гърция. Изгодните цени в южната ни съседка /между 200 и 400 лв. за четиридневно организирано туристическо пътуване с автобус/, както и качеството на предлаганите услуги и не на последно място тържествеността на посрещането на празника там прави дестинацията така привлекателна. „На втория ден на Великден, на Велики Понеделник, част от съгражданите ни, за по-малко от 30 лева ще имат възможност да отскочат с нас до западните ни съседки – Сърбия, за да се почерпят на празника на брега на прекрасното Власинско езеро. То е с площ 16 кв. км и се намира на 1 210 метра надморска височина, което го прави най-високото и най-голямото изкуствено езеро в Сърбия. Преди това обаче ще почетат големия християнски празник като се поклонят в скалния параклис „Св. Петка” в град Трън. Според легендата, на това място Светицата се е укрила, гонена от неверници. В пещерата има вкаменени отпечатъци от дланта и краката й” – споделя още Снежана Георгиева.

Със сигурност и в нас, и в чужбина има много места, които допълват празничната атмосфера. Съществена част от нея е и празничната трапеза, на която задължително присъстват козунаците и боядисаните яйца. Също така свежата зелена пролетна салата и агнешкото. Всъщност където и да сте на Великден, важни са уютната обстановка и приятната компания на любими хора. Те са онази невидима магия на празника, която ни кара да тръпнем в очакване на Христовото възкресение.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close