ОбществоРегионалниСамоков

На Великден в Райово. Йорданка Попова отново с най-вкусния козунак

Самоков 365“

Дойде ли празник, той задължително е съпроводен с кръшни български хора и настроение. Така беше и този Великден в Райово. Малки и големи се събраха на празнично украсения площад в селото, за да се поздравят с „Христос възкресе!” и чуят ответното: „Воистина възкресе”.

Миналата година пандемията отложи празничното събиране, но традициите са затова – да се спазват. Инициативна група от селото и настоятелството при НЧ „Христо Ботев – 1926” – с. Райово бяха в основата на организираното и проведено празнично великденско тържество. Неговото начало дадоха водещите Иванина Балабанова и Владимир Георгиев, а малко по-късно към тях се присъедини и Иван Иванов. Той пристигна до импровизираната сцена с АТВ и с празнични гърмежи започна същинската част на тържеството.

Програмата, подготвена от организаторите, се оказа истинска плетеница от песни, танци, стихове и добро настроение. Досущ като пъстро великденско яйце. Бурни овации и възхищение заслужиха с изявите си малчуганите от детската градина в селото, филиал на ДГ „Детелина”. Специалният гост – Великденският заек, зарадва с вкусни лакомства всеки един от участниците. Желаещите от публиката също можеха да поднесат своя поздрав в частта от събитието, обявена от Катя Янакиева – член на читалищното настоятелство като „Микрофонът е ваш”.

Дойде ред и за останалите изненади – конкурсите за яйце-бияч, най- красиво украсено яйце и вкусен козунак. Най-здраво се оказа яйцето на Вики, който изпочупи тези на останалите претенденти. Над 30 яйца и над 10 козунака премериха сили в кулинарния конкурс. Жури отличи най-добрите в отделните категории. Сред призьорите за най-красиво яйце за поредна година попадна Катя Попова. Освен подготвените награди, тя получи и 50 лева, предоставени от Димитър Велчев. Той е един от хората, подкрепящи инициативите в селото и го показа за пореден път. Най-пъстро се оказа яйцето на Диляна Делчева, а най-големи тези на Ангел Ников и Даяна Попова. Имаше категория за яйце, боядисано с натурални материали. Наградата отиде при Анелия Манова – Попова, а тези за най-нестандартно при Жанета Ранова и Вероника Попколева. За най-добра беше обявена презентацията на Ния Грозданова, а подаръкът за традиционно боядисано яйце отиде при Владимир Дотин. Влади беше и най-малкият участник в ТФ „Росица” – акомпанираше на барабан, облечен в носия.

Шест награди имаше за най-вкусните козунаци. Поощрителните отидоха при Елена Керефейна, Анита Александрова и Ангел Ников. Трето място журито отреди за Катя Попова, второ на Елена Белчинска, а победител за поредна година стана Йорданка Попова. Като истински мастършеф тя сподели рецептата пред присъстващите и най-важните съставки – желание и старание. Подаръците на призьорите връчи председателят на читалището – Ани Машова, а към първото място Димитър Велчев отново добави сумата от 50 лв.

Празникът завърши с хоро на мегдана. Поведоха го танцьорите от ТФ „Росица” с ръководител Росица Павлова. Малчуганите не пропуснаха да си направят снимка за спомен със Зайо. В ролята на приказния персонаж влезе Нели Василева. Заедно със нейния съпруг бяха сред „двигателите” на празника. Присъстващите си пожелаха нови срещи догодина, а най-голямата награда, която получиха е надеждата за по-добри дни.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close