ОбществоРегионалниСамоков

На Бабинден на гости в село Рельово

Анна Манова

По традиция Бабинден се счита за един от големите народни празници, който е обърнат към жените, които помагат при раждане. Тях обобщено наричаме „баби”. Казват, че майката е първият свят на детето и последният на възрастния. Ето защо и обредността в този ден е подчинена на основното желание да се засвидетелства необходимото и заслужено уважение към по-възрастните жени, които са „бабували” на родилките и които подават в ръцете рожбата на майката. Това е един изключително ценен и скъп момент от живота на всяка жена. Нейният смисъл в живота.

В голяма част от селата от самоковско обичаят все още за спазва. Като на места той се отбелязва на 8 януари, а на други на 21 януари /по стар стил/. По стар стил празнуват Бабинден в село Рельово. Традицията в селото се спазва повече от 50 години, като се предава и препредава през поколенията. Елена Бандрова и Райна Попова са главните инициаторки празникът да го има и днес. В Рельово сме по покана на Цанка Велкова. Макар с доза тъга Елена Бандрова сподели, че се раждат малко деца в селото, а младите все по-трудно могат да бъдат ангажирани в изпълнение на ритуала. Но въпреки условностите на времето, все пак „пазителки” на традицията има. И докато тях ги има в селото ще се отбелязва не само Бабинден, но още много други празници.

Началото на празника беше поставено с женска певческа група „Рельовски баби”, които се погрижиха за доброто натроение на пръстващите. Пременени в автентични народни носии, с фути, кошули, пояси, пендари и цървули, „бабите” изпълниха няколко народни песни – „Слънцето зайди, Доне ле”, „Доне иде от лозето”, „Пита ли моме, майка си” и „Тежко мина мойта младост, докторе”. След което пристъпиха към самия ритуал, включващ къпане на бебе, от години заменено с кукла, и наричане за здраве и плодородие.  „Както се плъзга сапунът, така да се раждат децата. Колко капки във водата, толко деца да се раждат в селото”, е основната част от обреда. А младата булка или невеста дарува бабата с нова кърпа и измива ръцете й. Всичко това преминава с много тънко чувство за хумор.

Празникът продължи с кръшни вити хора, песни, добро натроение и обещание за още нови срещи.

Tags

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close