Интервю

„Нашият боклук е наш проблем”

РумиСамоков 365

Една от болните теми на нашия град е проблемът с изграждането на новото депо. Станахме свидетели на протести, организирани от страна на Инициативния комитет, които се проведоха преди време на центъра на града. Гласът на народа се обедини в това, че депо трябва да се изгради, но не на около километър от първите къщи на Самоков.

Пред „Самоков 365” в интервю, публикувано в бр. 28/25.07.14г., кметът на Община Самоков – Владимир Георгиев, обобщи: „Аз съм длъжен да кажа, че една община няма визията за развитие в различните сфери, ако няма трайно решение как да съхранява своя боклук. Проектът действително е за 325 декара, но ще се изгражда само една клетка. Това не е като някои други депа, където се изкопава дупка и там се хвърля всичко. Предвижда се компостиране и сепариране”. Като допълни, че става дума за една клетка, която е 1/3 от цялата площ със съответна инфраструктура. Според кмета Общината търси възможност с това депо да се реши проблема със старото сметище, което – по неговите думи, е екологична катастрофа.

Решихме да потърсим и мнението на Инициативния комитет против изграждането на сметището толкова близо до града. Намерихме го в лицето на  Румяна Костадинова, която е нашият събеседник по темата. Тя е израснала в село Драгушиново и в момента живее там със семейството си.

Миналата година беше подписан договор за въпросното депо, което ще се построи до Драгушиново, каква е Вашата позиция по темата?

Аз съм напълно против.

Какви са причините поради, които сте против?

Най-очевидната причина, която трябва да е ясна вече на всички в Самоков е, че не може на по-малко от 1 км от града да се строи сметище на 330 декара. Когато  хората чуят 330 декара, не могат да си представят за каква площ става въпрос. Не трябва да е толкова близо до града и не трябва да е толкова голямо. Защото ако е толкова голямо, това създава възможности тук да се докарва много боклук. По проект трябва да се събират отпадъците на 4 общини – Самоков, Ихтиман, Долна Баня и Костенец, но с тази голяма площ ние, от Инициативния комитет против изграждането на това депо, смятаме че има планове

да се докарва боклук и от други места.

Какво имате предвид? От София ли?

Това са нашите опасения. За съжаление не можем да ги докажем, но целия свят знае, че новият бизнес в света е управлението на отпадъците. И хората, които ще построят това депо, ще искат да печелят от него. Самоковската община е община от селски тип – тя не произвежда много боклук. Но това е нещо, което не се казва на хората. Живея в Драгушиново и виждам колко боклук се изхвърля там. Първо, хората в селата не консумират толкова много стоки, които имат опаковки за изхвърляне – те произвеждат повечето от храната си сами, вкъщи, а остатъците  дават на животните. Драгушиново е живо село, за разлика повечето самоковски села, които са обезлюдени. Това става ясно и от вашите материали през последните седмици. В големи преди години села, вече почти няма хора. Какъв боклук произвеждат те? Никакъв!

Настоящото самоковско сметище е незаконно, защото трябваше да бъде затворено преди около 20 години – през 1995 година. Общината не може 20 години да се справи с нещо толкова просто, като това да затвори едно незаконно сметище и да построи ново. А сега претендира, че ще може да построи и да управлява 10 пъти по-голямо сметище, в което ще събира боклука от целия регион! Вие вярвате ли им? Аз не!

Какви са процесите, които водят до това отлагане на решението, изобщо на това, на което сме свидетели днес?

Питаш ме, защо общината 20 години не се е справила с този проблем ли? Не знам. Не съм аз човекът, който да отговори на този въпрос. Аз мога само да изказвам предположения, но съм сигурна, че здравомислещите хора в Самоков имат същите предположения. Имайте предвид, че тук не става дума за проект, за 2-3 години. Става въпрос за проект, който ще съществува 30 години!Нещо друго, което е много важно и трябва да се каже е, че документите за изготвянето на този проект са компроментирани. И ние го доказахме, защото направихме анализ на цялата документация, която Общината е подготвила за него. Говорим за тези факти от 4 години с всеки, които иска да ни слуша, с Общинския съвет поне 4-ри пъти. Правихме протести. Протестирахме пред РИОСВ в София. Писахме писма до депутати. Сега ще се обърнем към Европейската комисия, защото в България никой не иска да ни чуе. Елементарната логика показва, че aко един проект продължава да бъде натискан въпреки всички недостатъци които има, означава, че не е чист. Аз живея тук и се чувствам отговорна към тази земя. Не бива да позволяваме тя да се превърне в сметище!

Навсякъде се говори за „депо”,  а не за „сметище”? Нали така?

Всяко място, на което се изхвърля боклук, е сметище. Ако ще и художествена галерия да го нарекат, то пак си е сметище. Може да проверите и в речника какво означава думата „депо” – място, където се събират неща. Общината умишлено променя думата и се опитва по този начин да промени смисъла на това, което прави. Както и да се опитват да наричат това сметище – депо, килер, художествена галерия, аптека или библиотека, то ще си бъде сметище.

Защо не се направи едно депо в София, например, и нашият боклук да се праща там?

Сега ще ти кажа нещо много важно: самоковският боклук е самоковски проблем. Боклукът е проблем на всеки един от нас. Той не е проблем на общината, той е проблем на всеки един гражданин. Това е причината в целия тъй наречен цивилизован свят да има проблеми с боклука – всеки смята, че боклукът не е негов проблем. Моят боклук е мой проблем, личен, както твоят е твой проблем и на всички нас.

Дали ще се свика референдум за сметището? 

Не знам. Фундаменталният проблем на България в момента е в това, че властта и хората не се разбират. Не че имат различни желания, те говорят на различни езици. Тази липса на комуникация изкривява всичките ни възможности да се оправим. Откъде идва? Идва от това, че хората, които в момента са на власт, са забравили, кой ги е сложил там. Защо кметът, който е избран с гласовете на самоковци, не слуша самоковци, а слуша двама-трима експерти, които освен всичко друго са спорни? Ние оспорихме квалификациите на хората, които са изготвили документацията за този проект с факти, показахме дипломите им. Не може минни инженери и електроинженери да правят екологична оценка, под която пропускат да се подпишат. Разбрахме, че т.нар. експерти дори не са идвали на площадката в Самоков, за която са дали „оценка”.

Какво се случи, след като Инициативният комитет потърси мнението на Общинския съвет по темата?

Аз съм ходила в Общинския съвет – в предишния, и съм се опитвала да разговарям със съветниците, но не успях. С тях не може да се разговаря, просто не става! Преди 2 години написахме всичките си съображения защо не трябва да има сметище тук, толкова близо и толкова голямо като площ. Написахме ги в писмо до общинските съветници, за всеки по отделно. Отидохме и лично им ги раздадохме на една сесия. Оставихме си контактите, искахме да разговаряме с тях. От тогавашния ОбС никой не ни обърна внимание. С изключение на Валентин Милушев. Струва ми се, че само той разбира за какво става дума!

Среща ли се гражданско мнение, което да е „за”? Някой, който да защитава позицията, че това нещо ще бъде в плюс за града. Има ли някой, който да е твърдо „за” и да се обосновава?

Аз не съм чула. Хората не искат да има сметище, но Общината продължава да си прави сметище, независимо от това, какво искат хората. Нека проблемът с този боклук се реши грамотно, с мислене в перспектива и в интерес на Самоков. Ние знаем, че трябва да се изгради ново депо. Според мен децата трябва да ходят на екскурзии на старото сметище, за да видят къде отиват боклуците им и да станат отговорни към това, което правят. Ние сме „за” това сметище да се рекултивира, ние сме „за” да се изгради ново, ние сме „за” въобще по нов начин да се обработва боклука и да се складира, да се преработва и да се освобождаваме от него, но това да става по един грамотен, цивилизован и модерен начин. Технологията, по която ще се построи това сметище, отдавна е компрометирана по света. Сега ЕС ни глобява заради незаконни сметища като нашето – старото. След няколко години ще ни глобява, защото сме построили сметище по тази технология. Защо да правим тези глупости? Тоест ние сме „за” изграждане на ново депо, но не на 1 км от Самоков, не върху 330 дка, не на 1 км от река Искър и не по тази технология. Като чувате всичките ни аргументи против, не става ли ясно, че ние сме въобще против целия замисъл това сметище да се реализира по този начин?

Имаха ли успех протестите срещу изграждането на депото, според Вас? Питаме заради дистанцията на времето.

При положение, че водим този разговор 4 години по-късно, как мислите, дали имаха успех? Не, досега не! Или може би отговорът на твоя въпрос е „Да“! Сметището все още не е отменено като проект, но нашите действия имат успех и той се състои в това, че мисленето на хората започва да се раздвижва. Не трябва да забравяме, че има среда, в която живеем и съществуваме. Трябва да се грижим и да бъдем отговорни за бъдещето си и да не позволяваме на някакви хора да си правят каквото искат с него!

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close