ЗлободневноОбществоРегионалниСамоков

Началникът на РЗИ София – област д-р А. Златанов: Мерките да се задълбочат, за да не се разрасне епидемията в Самоков

За сега няма да има карантиниране на града

Анна Манова

„Колкото повече хора се ангажират с решаването на проблема, толкова по-добре. Това не е проблем на група хора, а на всеки гражданин на Община Самоков”, с тези думи началникът на РЗИ София – област д-р Александър Златанов постави началото на провелото се днес заседание на Общинския кризисен щаб. На брифинга присъстваха д-р Божидара Кайрякова – директор Дирекция „Надзор на заразните заболявания” към РЗИ, зам. – областният управител Николай Николов, кметът Георгиев, д-р. Ковачка, зам. – кметовете, началникът на РУ Самоков, представители на общинска администрация.

Целта на срещата бе да се координират институциите, защото в хода на разговорите стана ясно, че липсва спойка и да предложат адекватни мерки, за да не се допусне разрастване на пандемията на територията на Община Самоков.

Д-р Златанов направи ретроспекция на цялата хронология, започвайки от миналата сряда /3 май/, когато пациентът от Долна баня бе диагностициран с положителен тест за корона вирус. Той подчерта, че от РЗИ са пристигнали на място и още същия ден е направен оглед на болницата, дезинфекция и поставяне на карантина на Вътрешно отделение. Спрян е приемът на пациенти. Предприети са бързи действия за тестване на персонала, пациентите и техните контактни лица. Резултатът беше ясен в следващите дни, като сред заразените се оказа лекар и медицински сестри.

От направените тестове на останалия медицински и помощен персонал няма други доказани заразени. След карантината и извършената дезинфекция Вътрешно отделение ще започне функциониране с чист персонал и спазвайки всички противоепидемични мерки. Задължително е носенето на лични предпазни средства и строга дезинфекция от страна на целия персонал. Д-р Ковачка подчерта, че целият болничен персонал във всички отделения е тестван и е отрицателен. В рамките на днешния ден са направени и изпратени общо 84 PCR теста.

Като задължителна мярка д-р Златанов акцентира за отговорници и ежедневен инструктаж на персонала в отделенията. И не на последно място да се ограничи приемът. Важно е да не се смесват потоците и след всеки пациент да се извършва дезинфекция, смяна на ръкавици. При съмнения да се правят незабавно PCR тестове. Да се забрани всякакъв достъп на външни лица. Много внимание да се отдели на Родилното отделение.

Що се отнася до Поликлиниката да се създаде ред, с който да се избегне струпване на повече от двама пациенти пред кабинетите и лицата, които нямат връзка с лечебния процес да не я посещават. Да се направи строга дезинфекция.

Дезинфекция трябва да се извърши и на пазара, автогарата и близките търговски обекти,  на автобусите, в предприятията, площада, сградата на общината. Навсякъде където има по-голям поток от хора. Всичко това е с цел да се спре огнището. Както и на всички обществени места да се носят лични предпазни средства. А служителите на РУ да следят за карантинираните.

Да има отговорници, които ежедневно да следят служителите от социалния патронаж, социалните домове, домовете за възрастни хора и детските градини. И при възникнал проблем незабавно да сигнализират.

Що се отнася до детските градини за момента от събота ДГ „Детелина” е под карантина. Днес са направени 100  PCR тестове на контактни деца, родители и персонал. Прави се пълна дезинфекция, чакат се резултатите. Много от детските градини нямат възможност за отделни входове за всяка група, там трябва да се спазват много стриктно всички предписания включващи сутрешен филтър, максимално ограничаване на група от група. По този начин ако възникне казус може да се изолира само дадената проблемна група. А останалите да си работят. Задължителна е дезинфекцията на общите помещения. Директорите да наблюдават персонала си, да работят всички с лични предпазни средства, да не се струпват на едно място, важи и за храненето, преобличането, да не се събират.

Важна част в алгоритъма е обмяната на информация, бърза и координирана реакция, при установяване на заразен, строг контрол при карантинираните. Към тази мярка спада и ежедневния мониторинг на персонала на болницата и социалните домове и при най-малкия симптом – тестване.

Много важно е всички граждани да разберат сериозността на положението и да поемат личната си отговорност, като ползват и лични предпазни средства, спазват предписанията за лична хигиена и дезинфекция.

Кметът Владимир Георгиев заяви, че от обявяването на извънредно положение в страната, Община Самоков, съгласно правомощията си съблюдава спазването на всички противоепидемични мерки. Организиран е пропускателен режим в сграда на общинска администрация, който е действащ и до момента. Прави се периодична дезинфекция на обществените сгради, обществените пространства. Измиват се улиците в града. Отговорността, която е поело общинското ръководство още от началото на обявяването на извънредно положение не е отслабвала.

В края на заседанието стана ясно, че ще започне тестване в града на целеви групи и действия по бързо овладяване на констатирани позитивни случаи и огнища.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close