ЗлободневноРегионалниСамоков

Началникът на КАТ – Самоков Георги Елин: Непрекъснато се следи за сигнализацията, извършва се и превантивен контрол на пътя

Анна Манова

През последната седмица на територията на Самоков се случиха няколко инциденти на пътя. Два от тях завършиха фатално за един велосипедист и за един пешеходец. Третият случай пък бе край едно от самоковските училища в ранните часове на деня. Тази тревожна статистика предизвика множество коментари и въпроси около това каква отговорност носят водачите на превозни средства от една страна и пешеходците от друга.  По статистика, предоставена от КАТ – Самоков, за изминалата година са глобени за неправилно пресичане 41 пешеходци, съставени са актове на 23 каруци и 10 велосипедиста. Всички те са били в нарушение на движението и са създали предпоставка за ПТП-та.

В Самоков едно от възловите места, където се кара с несъобразена скорост, пресича се навсякъде, отнема се предимство, спира се неправомерно, е бул. Искър по посока за курорта Боровец. По чудо не са записани по-тежки произшествия в този участък до миналата събота, когато млад мъж бе блъснат от микробус и загина пред очите на семейството си в района на Туристическата градина. По темата потърсихме началника на КАТ – Самоков Георги Елин.

 „През този период на годината предпоставките за тежки пътно – транспортни произшествия рязко нараства. Причините са съчетани с ранното смрачаване, несъобразената скорост на водачите и безразборното пресичане на пътното платно на пешеходците. На 16 и 18 януари настъпиха три пътно-транспортни произшествия, загинаха двама души. Има наличност на маркировка и осветеност около местата, където се пресича по-интензивно. Едно такова място е бул. Искър. Непрекъснато се следи за състоянието на сигнализацията  и се уведомяват стопаните на пътя. Специално за местата, където са настъпили тези инциденти мога да кажа, че те са сигнализирани съгласно Наредбата и изискванията на Закона за движение по пътищата, така че там няма проблеми. За ограничаване на пътни –транспортните произшествия РУ Самоков е набелязало незабавни мерки и се провеждат ежедневно специализирани полицейски операции. В най-рисковите райони е осигурено също полицейско присъствие и се извършва превантивен контрол с цел да не се допускат нарушения от пешеходците и водачите. Това става с мобилна система за видеоконтрол, извършва се оглед на пътната сигнализация“, каза началникът на КАТ – Самоков Георги Елин.

Относно темата за поставяне на светофар в района на инцидента от събота той е категоричен, че всичко, което се прави допълнително е добре дошло, особено ако се касае до човешки живот.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close