ЗлободневноРегионалниСамоков

Началникът на КАТ – Самоков Георги Елин: Непрекъснато се следи за сигнализацията, извършва се и превантивен контрол на пътя

Анна Манова

През последната седмица на територията на Самоков се случиха няколко инциденти на пътя. Два от тях завършиха фатално за един велосипедист и за един пешеходец. Третият случай пък бе край едно от самоковските училища в ранните часове на деня. Тази тревожна статистика предизвика множество коментари и въпроси около това каква отговорност носят водачите на превозни средства от една страна и пешеходците от друга.  По статистика, предоставена от КАТ – Самоков, за изминалата година са глобени за неправилно пресичане 41 пешеходци, съставени са актове на 23 каруци и 10 велосипедиста. Всички те са били в нарушение на движението и са създали предпоставка за ПТП-та.

В Самоков едно от възловите места, където се кара с несъобразена скорост, пресича се навсякъде, отнема се предимство, спира се неправомерно, е бул. Искър по посока за курорта Боровец. По чудо не са записани по-тежки произшествия в този участък до миналата събота, когато млад мъж бе блъснат от микробус и загина пред очите на семейството си в района на Туристическата градина. По темата потърсихме началника на КАТ – Самоков Георги Елин.

 „През този период на годината предпоставките за тежки пътно – транспортни произшествия рязко нараства. Причините са съчетани с ранното смрачаване, несъобразената скорост на водачите и безразборното пресичане на пътното платно на пешеходците. На 16 и 18 януари настъпиха три пътно-транспортни произшествия, загинаха двама души. Има наличност на маркировка и осветеност около местата, където се пресича по-интензивно. Едно такова място е бул. Искър. Непрекъснато се следи за състоянието на сигнализацията  и се уведомяват стопаните на пътя. Специално за местата, където са настъпили тези инциденти мога да кажа, че те са сигнализирани съгласно Наредбата и изискванията на Закона за движение по пътищата, така че там няма проблеми. За ограничаване на пътни –транспортните произшествия РУ Самоков е набелязало незабавни мерки и се провеждат ежедневно специализирани полицейски операции. В най-рисковите райони е осигурено също полицейско присъствие и се извършва превантивен контрол с цел да не се допускат нарушения от пешеходците и водачите. Това става с мобилна система за видеоконтрол, извършва се оглед на пътната сигнализация“, каза началникът на КАТ – Самоков Георги Елин.

Относно темата за поставяне на светофар в района на инцидента от събота той е категоричен, че всичко, което се прави допълнително е добре дошло, особено ако се касае до човешки живот.

 

Related Articles

One Comment

  1. Г-н ЕЛИН, преди пет години обеща да поставиш знаци на кръстовището на ул. Райна Княгиня и ул Преспа..А сме свидетели на 5-6 ПТП-та ..Който, за щастие не завършиха с фатален край…Да, ама знаците още ги няма….Трябва да се случи най лошото ли??? За да бъдат знаците поставени…???Хайде ,стегни се малко..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close