Седмицата

Националният фестивал на надеждата у нас вече е факт

Sili1 (2)Милена Велева

Не  сте чували за подобно събитие? Прави сте, първият, но не и последен, Фестивал на надеждата се състоя в приветливия и пълен с история град Габрово. Както знаете, няма нищо случайно в този свят. Габровците се славят със своята гостоприемственост, хумор и упоритост.  С много усмивки, закачки и веселби домакините  от Сдружение „Пациенти с онкологични заболявания и приятели”- гр. Габрово  посрещнаха жени, мъже и деца от цялата страна. Представителите от самоковското сдружение за хора с онкологични заболявания „Сили имам да се боря”  бяха официални гости. Тяхното присъствие в града на хумора и сатирата се осъществи благодарение на отпуснат  транспорт от Община Самоков и най-вече благодарение на любезното съдействие на кмета  на града г-н Владимир Георгиев.

Почти отписаното мини общество на заболелите от рак доказа, че надеждата за живот и изцеление умира последна. Трудният път, който  извървяват всички присъстващи на първия Фестивал на Надеждата, не бива да бъде запомнен с нещо друго, освен с истински житейски уроци. Всички участници дадоха максимума от себе си и се впуснаха в истински забавления, игри, изградиха основата на дългогодишни приятелства и оставиха след себе си много спомени и следи.

Събитието е съфинансирано по проект „Организиране и провеждане на Национален фестивал на надеждата  като културен модел за социална интеграция и адаптация на хората с онкологични заболявания” от фонд „Социална закрила” при Министерството на труда и социалната политика.

Програмата предизвика интереса на всеки един от гостите в Габрово и на тези, които случайно преминаваха  през прекрасния парк в града, където се състояха веселите и същевременно сериозни блокове.

Нека започнем с веселите неща. Онкоболни жени и мъже изградиха импровизирани арт-ателиета за изработване на красоти като кошнички за есенни листа, картички, плетива и шев, изработка на свещи, макраме, гоблени и др. Предметите участваха в конкурс за награди за най-добра изработка. Самоковските представители  от сдружение „Сили имам да се боря”,  спечелиха първа награда  за икономичност със своите прекрасни кошници за есенни листа, предвид, че вече есента „тропа на вратата ни”, направени от цветни конци, брашно и балони. Иновативността на самоковци впечатли не само журито, но и останалите участници в надпреварата.

Сред танци, творчество, стихотворения и песни идва ред и на сериозната част. Всички участници станаха свидетели на изключително полезни лекции от видни лектори, които  бяха максимално полезни на всеки един от присъстващите.  Рехабилитаторът  Петя Ганчева говори за значението и приложението на мануален лимфен дренаж за рехабилитация след активно лечение на онкологично заболяване. Орлин Баев, психолог, изнесе лекция на тема „Ракът-приятел и учител”.  Д-р Асен Янчев  говори за целотелесната хипертермия и мястото й в лечението на онкологичните заболявания.

За всички, които вярват в силата на психологията и нейния лек за различни болести, се погрижи Иван Петърнишки, който е консултант по Енергийна психология и техники за емоционална свобода.

С този фестивал се постави едни ново начало!  Темата „Рак” трябва окончателно да бъде зачеркната от списъка с теми табу в нашето общество. Фестивалът на Надеждата е събитие, което показа, че в България съществуват хора с онкологични заболявания, които имат огромна жажда за живот. Не бива да забравяме, че те са пълноценни граждани на страната ни и диагнозата  не ги прави по-малко хора, напротив, това са истинските борци у нас. Не забравяйте, че  „Само с надеждата можем да съхраним и мира, и доверието, и любовта”.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close