Обща категорияСамоков

Национална награда за фотография „Атанас Карастоянов” учредяват в Самоков

Анна Манова

Национална награда за фотографско изкуство на името на големия самоковски фотограф Атанас Карастоянов учредява Община Самоков. Тя има за цел да внесе своя принос за утвърждаване на фотографията в България като съвременна и общодостъпна форма на изкуство и комуникация.

Фотографията е част от културата на община Самоков и от историческото наследство на България. В богатия фотоархив на Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” се пазят оригинали на снимки на Карастоянови от Самоков – пионерите в българската фотография. Снимките на нашите фотографи  имат изключителна историческа стойност, в тях се чувства духът на епохата на българското Възраждане. Самоковецът Атанас Карастоянов е считан за основоположник на българската фотография. В кариерата си стига до придворен фотограф в Белград, с ателие и собствен фирмен знак, където прави портретите на Левски и други видни български революционери. Самият той е бил съратник на дейците на българската легия в Белград.

В конкурса могат да се включат както професионалисти в областта, така и любители. Определени са две категории. Първата включва черно-бяла фотография с две теми – портрет и снимка на улично ежедневие, а втората – снимка от смартфон, без ограничения. Изискване към участниците е те да се явят с най-много 5 фотографии, които да са изпратени в цифров вид /на email: photographysamokov@gmail.com/, в JPG формат, придружени с данни на участника. Всеки участник следва да притежава авторски права върху изображенията си. Петчленно жури ще оценява фотографиите. Такса за участие няма да има, като разноските по отпечатване на самите снимки ще бъдат поети от организаторите. Срокът за участие е 30 септември. Носителят на престижната награда ще получи диплом, плакет на Община Самоков и парична награда от 1000 лв.

Церемонията по връчване на Наградата по фотография „Анастас Карастоянов“ ще проведе по време на заключителна изложба, включваща селектирани от журито творби. Датата на церемонията ще се определя от организаторите.
Ще бъде издаван висококачествен каталог със избрани творби от поредното издание на Наградата по фотография на община Самоков.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close