Седмицата

Национална мрежа за децата гостува в Самоков

NMDАнна Манова

В началото на миналата седмица /28.07- 29.07/ в Самоков се състоя работна среща на Национална мрежа за децата, чийто домакин беше Младежки парламент Самоков. Националната мрежа за децата е неправителствена организация, създадена през 2009 г. Всяка година тя представя пред правителството доклад докъде е стигнала работата по отношение на политиките за децата и какви са проблемите и предстоящите задачи.

Целта е обмяна на опит и добри практики, свързани с бъдещето на младите хора от малките населени места. На срещата присъстваха още представители на Българската асоциация за семейно планиране, сдружение „Българска тренировъчна централа”, фондация „Партньори – България”, както и гости от село Търнава /Враца/ и Младежки парламент Самоков.

По проект„Мегафон: Детско и младежко участие за по-добро гражданство”, организиран от ННД, се проведе конкурс за добри детски и младежки практики. В него участие вземат 16 организации, сред които Младежки парламент Самоков успява да се нареди сред едни от най-добрите.

Координаторът на Националната мрежа Станислав Додов, който е самоковец обобщи: „Необходимо е да се проследят добрите практики, да се представят положителните примери за работата на младите хора в различни области.Но не толкова работата за тях, а работата с тях; правото на участие на младите в това, което ги засяга; правото им на мнение, съобразено с Конвенцията за правата на децата”.

Национална мрежа за децата гостува в Самоков, за да се запознае отблизо с дейността на Младежкия парламент и за да научат повече за тяхното бъдеще. От своя страна представителите на парламента и техният ментор Деян Петров направиха презентация на присъстващите, в която те разказват за възникването на идеята, в какво взимат участие, дейностите им и плановете за бъдещето на организацията като цяло.

Основната цел на тази среща е да се стесни контакта между професионалистите, които работят с децата и самите деца и младежи, да се изгради тясно партньорство и една добра и здрава взаимовръзка между тях.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close