Регионални

Националната награда за фотография „Анастас Карастоянов” ще бъде връчена на 24 ноември

„Самоков 365”

На 24 ноември ще стане ясно кой ще е първият носител на Национална награда за фотография на името на Анастас Карастоянов.

На закрито заседание, което се проведе в края на месец октомври, жури, определено със заповед на кмета, разгледа фотографиите, които участват в конкурса. Носителите на националната награда ще станат известни на самата церемония по връчването. В журито участват проф. д-р Атанас Кънчев, д-р Зафер Галибов, доц. Никола Лаутлиев и доц. Петър Абаджиев – всички преподаватели по фотография във висши учебни заведения.

Съобразно статута на наградата, определен с решение на ОбС, фотографиите са в две категории: „Черно-бяла фотография”, която включва в себе си портрет или градска среда и втората категория е снимки, направени със смартфон. В конкурса можеха да участват както професионалисти, така и любители. Като всеки желаещ можеше да изпрати до пет снимки. Срокът за участие беше до 30 септември 2017.

Общо около 300 снимки са изпратени за участие. В продължение на два дни членовете на журито прегледаха всички изпратени фотографии. По отношение на категорията „Смарт” решението е единодушно – няма да се присъжда награда в тази категория, тъй като нито една от постъпилите снимки не отговаря на критериите. От тази категория няма да има и участници в изложбата.
На първи тур са класирани около 120 творби, които отговарят на условията на конкурса. На втори тур вече са определени наградите и участниците в заключителната изложба. От черно-бялата фотография са избрани три творби, които ще бъдат наградени. Ще се връчи и една поощрителна награда.

За участие във финалната изложба са определени 65 фотографии, които ще бъдат отпечатани. Седмица, преди изложбата ще се проведе пресконференция в БТА, на която ще бъде представена Националната награда по фотография „Анастас Карастоянов”. В пресконференцията  ще вземат участие кметът на общината, който е и председател на журито, членовете на журито и проф. Ивана Енева, преподавател в НХА, дъщеря на проф. Михаил Енев.

Церемонията по връчване на наградата по фотография „Анастас Карастоянов” ще се проведе на 24 ноември 2017 г. в Художествена галерия „Проф. Васил Захариев”.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close