Седмицата

Национален фолклорен фестивал “Нашенско хоро” – Самоков 2014

logo - festivalЗоя Станкова

За първи път в града ни ще се проведе Националният фолклорен фестивал „Нашенско хоро”, който се планува да бъде превърнат в традиционен за първата седмица на месец ноември. Фестивалът ще протича през първата седмица на месец ноември. Мястото на събитието е зала „Арена Самоков”. Журито ще бъде от трима души.
Организатори на фестивала са школата за народни танци и хора „SunDance”, град София и Община Самоков. От школата споделиха, че са избрали Самоков, защото регионът е благоприятен, а и много добре са стиковали работата си с Общината. Идеята е да се привлекат повече хора, които ценят родното и българското, да се обединят и поощрят всички, които подпомагат и допринасят за съхранението и разпространението на танцовия фолклор.
Във фестивала могат да вземат участие всички школи и клубове за любители, които изучават българските народни танци. До момента броят на записалите се участници е 400. Заяки за участие във фестивала мога да бъдат изпращани до края на месец септември.
Фестивалът ще протече в два етапа. В първия етап на фестивала ще се изпълнява автентично хоро от етнографската област /или по избор/ на групата като времетраенето е до 3 минути, а критериите за оценяване са: автентичност на хорото, стил и характер, артистичност, душевност и настроение при изпълнението на хорото.  Второ: хореографска разработка върху хоро по избор като критериите за оценяване ще бъдат: обработка и композиция на хорото, техническо маисторство на изпълнителите, артистичност, душевност и настроение на танцьорите при изпълнение на хорото. Тук съществува и моментът, че може да бъде изпълнено и хоро по избор, ако школата или клубът не желае да се яви с хореографска обработка на хоро по желание.
Вторият етап на фестивала е „Хоро – изненада”, което е по избор и има за цел да покаже освен подготвените народни хора, така и останалото, което са научили участниците в съответната школа или клуб. Ще бъде подготвена нов тип състезателна част със следния регламент: под формата на жребий участниците ще теглят листчета, на които е написано едно от следните народни хора: Ръка, Трите пъти, Гинка, Чичово хоро и Петрунино хоро. Редът за танц ще бъде представен предварително спрямо подредбата по заявка за участие, а музиката е осигурена от организаторите на събитието. Изпълненията ще бъдат в рамките на 1 минута. Ще се оценява по следните критерии: емоционално поведение, техническо и завладяващо изпълнение на хорото, стил и характер на хорото.
Награди, освен в двата етапа, организаторите са подготвили и в много други категории.
Програмата за фестивала предстои да бъде следната:от 09:00ч. до 09:45ч. – регистрация на групите и теглене на жребий за реда на изпълнение. От 10:00ч. – официално откриване на фестивала и представяне на групите и техните ръководители.От 12:30ч. до 13:00ч. – почивка. От 13:00ч. – фестивалът и групите продължават по реда на изпълнение, който ще бъде обявен.
След приключване на първата част на фестивала, стартира втората – „Хоро изненада”. След приключване на втория етап журито заседава. Обявяват се наградите и официално се закрива фестивалът.
По време на фестивала организаторите са подготвили общи хора за участниците и зрителите, както и много други приятни изненади! Входът за всички ще бъде безплатен!
На 3 септември се състоя първата среща по организационната част на фестивала.
Пълна информация за фестивала, регламента, както и заявката за участие можете да намерите на специално направения сайт на фестивала в интернет: www.nashensko-horo.com

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close