Седмицата

Наслука в началото на ловния сезон за пернати

LovАнелия Балабанова

През изминалия уикенд беше официално открит ловният сезон за пернат дивеч. В цялата страна, включително в Самоков, дружинките излязоха на първите си излети. Разрешени за отстрел са до 15 броя пъдпъдъци и по 10 гривяци, гургулици, бекаси и бекасини.

Лошите метеорологични условия и многото дъждове през това лято оказаха доста неблагоприятно отражение върху развитието и разпространението на споменатите прелетни видове. Преобладаването им е по-слабо от очакваното. Заради обилните валежи и голяма част от нивите в района все още не са ожънати, което също е доста сериозна пречка пред авджиите. Въпреки това любителите на силни усещания не се отчайват и се надяват на добра слука. Най-често срещаните в района са пъдпъдъци и гривяк.

Ловуването се извършва само с писмени разрешения по образец, които вече са раздадени на председателите на ловни дружинки в района. В тях са вписани имената на ловците, името на ръководителя на лова, номерата на ловните билети и членските карти, начинът и мястото на ловуване, видът и броят на разрешения за отстрел дивеч. Кирил Марков – административен секретар на Ловно-рибарско сдружение – Самоков, съобщи за в. „Самоков 365”, че откриването на сезона за прелетен дивеч е преминало без сериозни инциденти. Това дългоочаквано събитие беше ознаменувано подобаващо, с повсеместни тържества. През първата седмица на октомври ще започне и ловът на едър дивеч, като интересът е насочен най-вече към дивата свиня.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close