ОбществоРегионалниСамоков

Наследници на фамилия Арие посетиха Синагогата и Сарафската къща в Самоков

„Самоков 365“

Наследници на известната еврейска фамилия Арие посетиха Синагогата и Сарафската къща в Самоков.
Йосиф Шулам е един от водещите гласове в месианското християнство и е пряк наследник на фамилия Арие, която има тясна свързаност с нашия град. Шулам е родом от България, но живее в Израел. Тази седмица той посети страната ни във връзка със серия от семинари, проведени от него в Пловдив и София. Но не пропусна да доведе съпругата, сина си, снаха си и приятели да посетят Самоков. Неговото основно желание е да види Синагогата обновена и е готов да съдейства с исторически артефакти и докумети за историята на сафарадските евреи.

Йосиф Шулам и семейството му бяха приети от собственика и управител на фирма „Си комерсиал 7“ Сотир Немов. Раговорът продължи в Сарафската къща, където Шулам разгледа запазеното и дарено от наследници родословно дърво на фамилия Арие. Там си припомни за неговата баба Роза, която в генеалогията на семейството е записана с въпросителен знак, защото се е влюбила и омъжила за еврейн полицай. Изгонени били от семейството баба му и нейната сестра. Майка му е женена за варненец от фамилия Шулам. И съответно самият той е роден в България. Като дете разбира за обвързаността си с фамилия Арие и започва да изследва корените си. Изненадан е, че богатата и известна фамилия има голям принос в историята на Самоков и в историята на евреите като цяло.
Първото му посещение в Самоков е през 2003 година и е неприятно изненадан от вида, в който открива Синагогата.

„Сърцето ме болеше да видя Синагогата в такова състояние. Снимах я и я показах на приятели. Всички бяха на мнение, че незабавно трябва да се вземат необходимите мерки. Срамно е състоянието, в което я открих. Разговарях с тогавашния кмет на Самоков и го помолих да ми я даде и аз да я вдигна отново. Но той ми отказа с думите, че тя принадлежи на града и в рамките на две години ще бъде възстановена. Сега сме 20 години по-късно и тя пак е в същото състояние. Говорих с кмета Владимир Георгиев и той ме увери, че има сега има изготвен проект и необходимите средства. Каза ми, че започват работа по обновяването на Синагогата в края на тази година“, каза Шулам.

Йосиф Шулам сподели, че ще следи процесите по обновяването на Синагогата и е готов да съдейства за съхраняване на историческото наследство на евреите в Самоков.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close