ИнтервюЛичностиРегионални

Наско Джамбазов (DJ Nasko) и Чавдар Танушев (DJ Chachi): Усилията ни са насочени към иновации в сватбените мероприятия

Илиян Чалгънов

Тази седмица в поредицата „Парти зона” ще ви срещнем с един тандем от двама опитни диджеи, преминали през различни етапи и натрупали десетки години опит в родните и местни клубове. Насочени главно към определен тип мероприятия, те внедряват иновации и стил, различаващи се от стандартните. Представяме на вашето внимание Чавдар Танушев и Наско Джамбазов:

Здравейте! Това е първото интервю от поредицата ни, в което се включват двама диджеи, които всъщност работят заедно. Първият ми въпрос към вас е как се запалихте по музиката и как стартирахте кариерите си?

Наско: Започнах преди около 20 години. Един мой съсед ме стимулира и запали по музиката. Това беше в началото на 90-те години, имаше много хубава апаратура. Всеки път, като чувах че пускаше музика се въодушевявах и покрай него се запалих. Постепенно започнах да се занимавам непрофесионално и да събирам апаратура, която е беше съвсем обикновенна. Спомням си, че първата ми вечер беше на един абитуриентски бал в „Чайната”, в Боровец. На един мой приятел, който работеше като диджей, му предстоеше да бъде абитуриент. И тогава ме помоли да го замествам, за да може той да си празнува. Това беше първото ми мероприятие – хвърлиха ме на вълците, както се казва, без да имам никакъв опит. От този момент нататък започна да ми идва още повече хъс за работа. С диджей Веско започнахме в нощния бар в хотел „Самоков”. Това беше 1996-1997 година. Един сезон изкарахме там. След това, през лятото на 1998 г. отидох да работя в Бургас. Открихме дискотека „Палм бийч”. Оттам вече понатрупах опит и се върнах тук. Продължих да работя по частни партита. Имам известни спирания през годините, когато бях в чужбина. 3-4 години работих по София, в не толкова известни клубове, също в „Биад”.  След този период работих предимно в Боровец. Може би са много малко местата, където не съм бил. С Веско минахме отново етапи в нощните барове на хотелите „Самоков” и „Рила”. Бил съм и в емблематичния за Самоков клуб „Искър”, когато си беше точно дискотека.

Сега само с това ли се занимаваш?

Наско:  Само с това се занимавам в момента. Тук мога да вметна, че с Чачи работим по съвместен проект, наблягаме повече на сватбените мероприятия, като се стремиме да вкараме някои иновации в града, като светлини и звук, различен начин на водене. Изобщо изместваме се от стандартния тип водене.

Кой от Вас двамата се явява като водещ и кой озвучител на тези мероприятия?

Чачи: И двамата.

Наско: Разпределяме си по равно задачите. Имаме вариант и с едновременно водене и трети човек, който ни пуска фона. Един вид създаваме си диалог и правим шоу.

Чачи, да попитам и теб. Солиден опит и години стоят зад гърба ти. Как започна всичко?

Чачи: Това беше моя детска мечта. И още от малък носех касети, за да слушам музика. Заедно с диджей Тино, през 1994 година, започнах в „Искър”. Започнахме заедно и работехме предимно с декове и касети. Оттам тръгна всичко. Аз си сбъднах мечтата. С Тино работихме около 2-3 години, след което прекъснах заради казармата. И така през 1998 г. започнах работа в нощния бар в х-л „Ястребец”, където изкарах около 3 години. Последва най-сериозният ми период като диджей, цели 12 години в „Диамант” или както се казваше за времето си „Клуб 69”, на старото му място над Халите. От 2002 година се преместих на новото му място и вече си се казваше „Диамант”.

Имаш ли спомен кога започна преходът към чалгата? Знам, че такава музика не си пускал в „Клуб 69”. Трудна ли беше нагласата?

Чачи: Така е, там чалга никога не е пускана. Започнах да пускам чалга след 2005-2006 г. в „Диамант”. Бях супер против това нещо, но се налагаше. Трябваше да сме гъвкави. Ние като отворихме на новото място 3-4 години чалга не е пускана. Беше само черно, комерс, латино и всякакви други стилове, без поп-фолк.

Имали ли сте трудни моменти в кариерата си, които да са останали в съзнанието ви?

Чачи: Трудните моменти бяха в т.нар. „мутренски години”.Тогава хората си правеха каквото си искат, но пък се изкарваха хубави пари. Това е разликата с днес.  Хората изкарваха много пари и даваха много пари.

Наско: Аз изцяло подкрепям твърденията на Чачи. Може да се каже, че моменти са били по-скоро забавни, като отказване на техниката и други. Трудни за нас, забавни за хората.

Имате ли любим диджей, някой на който симпатизирате?

Чачи: От българските диджей мога да ти кажа някои от старите, които уважавам. Хора, които са пускали old school. Примерно диджей Станчо – бил съм на много негови партита. Тони Джи задължително, от новите диджей Дидо от Deep zone. За поп-фолк диджеите не мога да кажа, щото не ги познавам.

Наско: За любим мога да кажа Карл Кокс. Той е не само диджей, но и музикант.

Чачи: Тук и аз съм на неговото мнение

Какво ще кажете за краля Теди Джорджо?

Наско: Теди Джорджо е класика в жанра.

Чачи: В интерес на истината, той започна в клубовe, в които не се пускаше чалга, но стана гъвкав.

От къде идват псевдонимите на всички диджеи?

Чачи: Аз се казвам Чавдар. Прозвището ми го измисли една моя съученичка от 8 клас. Тогава реши, че трябва нещо по-кратко и звучно да е и така станах Чачи.

Наско: Аз съм без псевдоним.

Според Вас, кой е най-добрият диджей в града, ако излючите самите Вас?

Наско: Аз не мога да дам еднозначен отговор. Всеки си има своята публика и своето виждане за нещата. Затова сме различни.

Чачи: Няма да ти кажа кой е най-добрият в града, но ще ти кажа човека, който е с най-голям потенциал. Той тръгна покрай мен в „Диамант” и за много кратко време навлезе в нещата. Това е диджей Жори. Той за две години навлезе тотално. Той е човекът с най-голям потенциал и желание за работа.

Каква музика слушате, когато сте сами?

Наско: Аз специално слушам ретро музика. С нея съм израснал, обичам тази музика и разбира се най-много обичам да правя ретро партита. Фънк много харесвам също и от време навреме дийп хаусче. Харесвам и черно.

Чачи: Аз по принцип избягвам да слушам музика, гледам да си почивам, когато съм вкъщи. В колата си пускам олдскуул, RnB, дийп хаус също -особенно вокалите. Поп-фолк не слушам, но се налага да работя с него.

Заспивате ли лесно след парти?

Наско: Аз не. Много често ми минава цялата вечер отново през главата.

Чачи: Прибирам се, сядам си в хола и паля една цигара и при мен всичко ми минава от вечерта, като на филм. След това вече си лягам.

Имате ли определено парти, което ви е останало в съзнанието като най-лудо?

Наско: Аз имам спомен от едни абитуриентски балове в Банско. Всички се раздадоха изцяло на макс. Самите хора бяха страхотни купонджии. Не можахме да ги изпратим до сутринта.

Чачи: Аз трябва да се връщам много назад във времето. В този град е имало страхотни партита. Те ставаха в стария „Диамант”. Там се работеше всеки ден и винаги се получаваха добри партита. Всяка вечер беше пълно и страхотно. Преди да започне пускането на поп-фолк по заведенията бяха много по-готини, поне за мен.

Срещате ли трудности, когато попаднете на хора, които не са настроени купонджийски?

Наско: Да, повлиява ми.

Чачи: Определено и на мен ми повлиява, тъй като ти си отишъл с нагласа тези хора да ги вдигнеш и да направиш купон. Ти трябва да забавляваш тези хора и не трябва да показваш, че са ти повлияли по някакъв начин.

Имало ли е моменти, в които ви е идвало да се откажете?

Чачи: Аз лично много пъти съм мислил да се отказвам, обаче се спирам, тъй като си ме влече. Голяма тръпка ми е, изчезне ли – веднага ще се откажа.

А какви са причините за такива мисли? Преумората ли оказва влияние или друг фактор?

Чачи: Преумора, да. Лично за мен е това. Понякога се получава едно пренасищане и усещам, че имам нужда една две седмици да се откъсна и да не се занимавам с това.

Наско: И при мен имаше такъв момент, когато заминахме със семейството ми за чужбина. Имахме желание да се установим там. През това време нямаше как да работя като диджей. През тези три години осъзнах, че музиката още е в мен и че не трябва да спирам.

На колко новогодишни празници сте били на работа? Спомняте ли си бройката?

Чачи: От 24 години стаж, може би 20 съм работил. Първите години не съм работил на Нова година.

Наско: С изключение на периода, когато бях в чужбина и първите ми 2-3 години, през останалите нямам празно.

Подкрепяте ли твърдението, че чалгата умира и е със смъртна присъда?

Чачи: Според мен чалгата не замира, а по скоро еволюира. Започнаха да правят парчетата в малко по-различен стил, който е по-клубен, за да може да се слуша по техните си клубове. Ние сме на Балканите. Няма как тази музика да я няма.

Наско: Забелязват се тандеми и с рап изпълнителите, с почти същия бийт. Нещата малко се изродиха.

Можете ли да живеете добре, работейки само като диджеи?

Чачи: Аз от 24 години работя само това. Спокойно мога да кажа, че живея добре.

Наско: При мен е малко по-различно, защото имам семейство и е имало моменти, в които съм усещал недостиг на финанси.. Но всеки има различни разходи. Общо взето с тази професия си покривам разходите. Справяме се горе – долу.

Според Вас как работи истинският диджей? С какво?

Чачи: Аз работя с плеъри.

Наско: По принцип с компютър се работи много по-добре, тъй като имаш много повече музика и пространство. Има модерни технологии и контролери и не мислиме как да прекараме десет кашона с касети. Тези екстри помагат много. Всичко зависи от тематиката на партито – има места, където можеш да отидеш с грамофони за собствено удоволствие или такива, където грамофоните са неуместни.

Трябва ли задължително да работиш с винили?

Чачи: При наличието на толкова много технологии въобще не е наложително.

Как стои въпросът със заплащането? Преди или сега е по-добре?

Чачи: Едно време работехме за име, сега името работи за нас. Така се получават нещата.

Наско: Според мен хонорарите не се влияят толкова от годините, отколкото от натрупания опит.

Имате ли любимо място, на което бихте работили винаги?

Чачи: Аз ще кажа „Диамант”. Там съм си изкарал половината години от работата. Там си ми е като вкъщи, въпреки, че вече е „Планета Пайнер”.

Наско: Ако мога да върна времето назад бих избрал „Палм Бийч”. Морето ме влече. Хората са други и знаят как да се забавляват.

Кой според Вас е най-актуалният стил музика в момента?

Чачи: Според мен е дийп хаус, категорично и БГ RnB. Диджей Дидо прави много интересни неща на български песни. С нов аранжимент и ново звучене и се получава много добре.

Наско: И аз съм на това мнение. В момента БГ музиката стана много модерна, с добри изпълнители и модерно звучене.

Обладани ли сте от Сузанита?

Чачи: След 4-5 години може  и да влезе в графата добри изпълнители.

Наско: Определено не.

Какво мислите за гилдията в града? Силна ли е, лоялна ли е?

Чачи: Честно казано в града има добри диджеи, но уважението напоследък малко се губи. Не трябва да забравяме старата генерация. От тях всички сме се учили. А за лоялността ще си замълча /смее се/.

Наско: Не бива да забтавяме старите диджеи, от които сме се учили и сме тръгнали по техните стъпки. Спомням си, че те тогава работеха с грамофони, бил съм 13-14- годишен. Конкуренцията е полезна във всичките си форми и ражда качеството. Нямам нищо против нея, но колегиалността леко липсва.

Имате ли някакви идеи за бъдещето заедно?

Чачи: С диджей Наско гледаме няколко години напред. Започнали сме със сватбите и сме решени да го развием.

Наско: Да, към това сме насочили усилията и желанията си.

И нещо за финал – адресирано до читателите ни и почитателите ви?

Чачи: Хората да се забавляват на макс, да си пийват, да си хапват.

Наско: Слушайте повече музика и по-малко хората. Готвиме се за новия сватбен сезон, с нови идеи и иновации. Ако имате желание, можете да посетите и харесате нашата фейсбук страница.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close