ОбществоРегионалниСамоковСъбития

Народни песни и танци раздвижиха пространството на Хъба

Анна Манова 

В съботната вечер /20 октомври/ народни песни и танци раздвижиха Хъба. Идеята за провеждане на хоротека в Самоков е на младата и талантлива народна изпълнителка Деси Николова от село Радуил. Това е първото подобно събитие, което е с такава насоченост и се провежда в Хъба. Както и първата подобна хоротека в града. По – интересен факт е, че самата организаторка от скоро е част от екипа на отвореното пространство и това е първа нейна инициатива. Партньори на събитието бяха танцьорите от ФТА „Самоков” с ръководител Борислав Искрев.

„Хоротека за чудо и приказ” така бяха обявили организаторите своето съботно събитие. Основната идея беше  на едно място да се съберат хора, обичащи българските народни стъпки – професионалисти и любители, за да се повеселят, да обменят опит и да споделят една по-различна вечер. От своя страна народната певица Деси Николова, пременена в красива носия, беше подготвила няколко песни от своя репертоар, с които да даде старт на вечерта и да предразположи аудиторията. Едно от изпълненията беше на новата в репертоара й песен „Овчар свири”, под аранжимента на друг наш самоковец Румен Иванов / дует “Пирин”/. От своя страна танцьорите от ФТА „Самоков” не чакаха втора покана и се отдадоха на ритъма на танците. Към тях се присъединиха и представители от клуб „Гайтани” – Самоков. Част от присъстващите бяха облекли тематични тениски с фолклорни мотиви. А след кръшните танци всеки можеше да сподели по напитка и да хапне нещо вкусно от специално подготвения за случая кетъринг.

За да бъде още по-весела вечерта Деси и Борислав предложиха да се направи едно надиграване между участниците, като за най-добрите имаше изненади и награди. По този повод Деси беше подготвила красива кошница с домашни ябълки, орехи и между тях беше сложила бонбони. Бързо беше назначено жури от присъстващите, което да следи за изпълненията и да прецени при кого да отиде кошницата с био продукция. След като танцьорите се раздвижиха под бързите ритми, журито единодушно беше взело решение. За мъжката част – орехи, за женската – бонбони, а кошницата беше връчена на най-малкият в групата – 12-годишният Иван Милошев. Ванката от около месец изучава българските народни хора, но показа, че по нищо не отстъпва на по-напредналите. Интересното при него е, че свири на акордеон при Георги Машов и наравно с това е сноубордист.

Вечерта продължи с много и разнообразни народни танци. Народната изпълнителка Деси впечатли не само с красива носия, но и с прекрасни изпълнения. Присъстващите си пожелаха подобни фолклорни вечери да се случват по-често в града.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close