ОбществоРегионални

Народният представител Радослав Стойчев: „Настояваме да спрат издевателствата над избирателната система”

Анелия Балабанова

Отново настана време разделно между управляващи и опозиция като този път в епицентъра на събитията е Изборният кодекс.Той фигурира и в официалното обръщение на Националния съвет на БСП и ПГ на „БСП за БЪЛГАРИЯ”, адресирано към българските граждани и политическите партии. „Стана порочна практика месеци преди всеки избор правилата да се коригират в интерес на управляващите. Така се застрашава демократичността на изборния процес – сега и в бъдеще” – се казва в него. Това беше и основният мотив представителите на столетницата да напуснат парламентарните заседания, за да се запази парламентаризма в България. В контекста на случващото се и предстоящите в рамките на годината избори, потърсихме за коментар народният представител от Самоков Радослав Стойчев. Ето какво сподели представителят на „БСП за БЪЛГАРИЯ” в 44 НС.

Г-н Стойчев, каква е в момента ситуацията около БСП – в  Парламента ли сте или по-скоро извън пленарната зала?

На Национален съвет взехме решение, което предстои да бъде обсъдено и на парламентарна група. То е, че за момента продължаваме да отстояваме позицията да не влизаме в зала и да не участваме в заседанията на комисиите. Това ще продължи докато всички поставени от нас условия не бъдат изпълнени. Те са свързани основно с досега действащия закон. Настояваме да се върне старото положение и да спрат издевателствата над избирателната система.

Минимален, но все пак успех беше стъпката назад от страна на управляващите по отношение на преференциалния вот. Какво още очаквате? 

Успех имаше не само по отношение на преференциалния вот. Ще започне и процедурата за избор на нова Централна избирателна комисия /ЦИК/, за която настоявахме. Има други неща, на които държим и по тях все още няма развитие, например по отношение на машинното гласуване. Искаме също така решенията на секционните комисии да се вземат с мнозинството от половината гласове, а не от две трети както беше досега. Докато не се предприемат реални действия за всичките тези неща, които сме поискали, няма да се върнем в зала.

Това ще се отрази ли на кворума и при вземането на важни решения, които предстоят?

И до момента кворумът беше наличен, тъй като в повечето случаи ДПС подкрепяха ГЕРБ и управляващата коалиция. Реално той не зависи от нас, тъй като сме 79 човека срещу 161, които са отсреща. Всичко е въпрос на договорки. Кворумът най-вероятно ще си го има, но поне обществото ще види какви решения се взимат при настоящото мнозинство, което е оформено.

Каква е ролята на ДПС в цялата тази ситуация, защото се говори упорито за нова коалиция?

Цветанов обяви публично, че се е съгласил на предложението на ДПС за увеличаване границите на преференцията, за запази стабилно управлението и коалицията да продължи да управлява. По отношение на ДПС те водят тази политика от самото начало, още с приемането на Изборния кодекс, въвеждането на преференциалния вот и квотата за него. От тогава те държат да бъде премахната възможността за преференциално гласуване. Самата партия да определя листата и нейното подреждане.

Говори се за алтернативите, които предлагате като бюджет и варианти на управленски решения. В каква насока са те и защо се стигна до тяхната изработка?

С приемането на окончателния бюджет, всички наши предложения се елиминираха и бяха отхвърлени. Ако това Народно събрание продължи да функционира, при разглеждането на следващите бюджети, ние отново ще наложим нашите искания. Във всички сфери – социално подпомагане, здравеопазване, образование имаме алтернативни решения, с които искаме по някакъв начин да подобрим икономическата среда в България. Този алтернативен бюджет е изразен и в нашата програма „Визия за България”. Тя беше приета от Националния съвет и от Конгреса на партията вече е един работен документ. Ние ще продължим да работим по този проект и да настояваме той да бъде реализиран, включително и чрез търсене на вариант за предсрочни избори.

В навечерието сме на евроизборите. Те ще бъдат ли ключ към някакви бъдещи процеси, свързани с местния вот и евентуални предсрочни парламентарни избори?

Винаги резултатът от едни избори показва една тенденция към следващите, които се очертават. Ако се представим добре на европейските избори ние ще имаме и по-голямото самочувствие за постигане на положителни резултати и по време на местния вот, както и при евентуален предсрочен парламентарен избор. След националната среща на ГЕРБ, която се проведе през януари зам.-председателят Цветан Цветанов заяви, че ще положат максимални усилия, за да спечелят Самоков по отношение на местната власт. По думите му пет общини са им изключително важни – Асеновград, Самоков, Троян, Чирпан и една от морските.

Каква ще е печелившата стратегия, на която БСП ще заложи?

Ние разчитаме на социалната политика, която сме заложили, тъй като по време на конгреса, заедно с утвърждаването на проекта „Визия за България” беше приета и „Визия за Европа”. В нея ясно сме очертали позициите и политиките, които БСП през своите представители в Европарламента би реализирала. Изпълнителното бюро и Националният съвет ще утвърдят окончателната листа с кандидатите.

Към какво са насочени усилията Ви в момента?

Идеята е да постигнем много добри резултати в общината, каквито винаги сме имали по отношение на евровота. На национално ниво се надявам да имаме резултат, с който да изравним досегашния. След това започва активна работа в предстоящата кампания за местния вот. Очаква се тя да стартира още юни месец. Като цяло усилията ни са чисто организационни.

Усилено продължава да се коментира темата за пътищата в района. Очаквате ли някакво раздвижване в тази насока?

Не съм в позиция, в която да дам конкретен отговор, но и последния въпрос, който зададохме към министъра на регионалното развитие Петя Аврамова беше точно в тази насока – да разберем какво е състоянието на областната пътна инфраструктура, която се стопанисва от АПИ и Министерството на регионалното развитие. Получихме отговор и от него разбрахме, че само 14% от пътната инфраструктура е в добро състояние, останалата – в окаяно. Не е тайна изключително тежкото положение не само на територията на община Самоков, но и на всички общини в областта. По отношение на региона постоянно настояваме за поне частична рехабилитация и възстановяване на пътя. Изключително се влоши състоянието на участъка Самоков-София, а този до Дупница продължава да бъде в окаяно състояние. Текат процедури, но все още няма реални действия по рехабилитацията на този път. Отсечката Радуил-Боровец също е компрометирана. Да не говорим, че не се вземат никакви мерки за свлачищата – само се ограждат с обезопасителни ленти, с насипи и нищо не се прави по тяхната рехабилитация и възстановяване.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close