ИнтервюЛичностиОбщество

Народната певица Деси Николова с нов клип и награда за песен на годината

Анелия Балабанова

Днес отново наш гост е народната певица от Радуил Деси Николова. Срещаме ви за пореден път с нея, защото оказва се все още има с какво да ни изненада. Колкото повече опознаваш дадена личност, откриваш в нея неподозирани страни и проявления. Така е и при Деси – един доста пъстър човек, дори и извън музиката. Както сама се определя много шантава и изключително шарена като интереси. Кога бихте предположили, че това влюбено в народната музика момиче е любител на високите скорости и от 10-годишна ходи по състезания, без да е част от тях? Това е абсолютен факт. Част от най-близкото й обкръжение и идол в автомобилния спорт е европейска рали шампионка Екатерина Стратиева, за която споделя, че винаги в трудни моменти й е била пример за борбеност и упоритост. Извън спорта, Деси се интересува и от добре направени арт неща – картини и други проявления на изкуството

Пеенето обаче си остава голямата й страст. Дори и след десетки участия зад гърба си, все още пристъпва с трепет към сцената за поредната си изповед пред публиката. „Има моменти, в които усещаш нещо, чувстваш се различно, нахлуват най-различни мисли в главата ти – мисля, че се чувствам благословена” – споделя тя преди отново да запее и зарадва почитателите си. Има много нови неща, с които да се похвали. През месец декември тя официално се дипломира като възпитаник на ЮЗУ „Неофит Рилски” – Благоевград. Младата и талантливата изпълнителка има и още с какво да се похвали. Съвместната й песен със Спаска Василева „Конче си изведох” стана песен на месец януари 2017 г. и спечели годишната класация на радио „Гама”. Наградата за доброто представяне беше интервю. Като неочакван подарък дойде и клипа на песента „В градина мома седеше”, направен от „Топ преса”. С любопитство очакваме да разберем за новите музикални проекти, с които Деси Николова ще зарадва почитателите си. Това, което ни провокира да ви срещнем отново с нея са поредица благотворителни инициативи в края на миналата и началото на тази година, в които тя взе участие. Една непозната светлина, в която народната изпълнителка обещава да я виждаме и в бъдеще. Ето какво още ни сподели тя от първо лице.

 

Здравей, Деси! Търсим те, за да ни разкажеш за новите неща, които се случват около теб. В края на миналата и началото на тази година взе участие в поредица благотворителни изяви. Какво те провокира?

Така е. Изпратих старата година с доста инициативи, в които се включих. Първият концерт беше през ноември в град Септември. Трябваше да се съберат пари за дете с ДЦП в много напреднал стадий. Получи се много мащабно събитие, организирано от Общински театър „Възраждане” и община Септември, съвместно с местните училища и детски градини. Отидох за добрата кауза, за да предизвикам хората да помогнат. Смятам, че успях. След този концерт осъзнах това, че макар все още не толкова известно лице и изпълнител, мога да помагам. Много хора се спираха, за да ме поздравяват, да ме питат откъде съм, откога пея. Имаше една забавна ситуация, в която ме попитаха, ама ти кой клас си? Изключително благодарна съм за поканата, отправена от председателя на Общински театър „Възраждане” – гр. Септември – Владимир Дончев. Взех участие и в благотворителен концерт, който се проведе в Сапарева баня по покана на моите колеги от група „Авлига”. Успяхме да помогнем на едно семейство, което беше пострадало при взрив на газова бутилка. И трите благотворителни инициативи се оказаха успешни за каузата и за нас като изпълнители, защото виждахме усмивките по лицата на хората.

Включи се и в благотворителния концерт, който беше в Самоков. Какви са ти впечатленията?

Да, бях поканена от ФТА Самоков и хореографа Борислав Искрев. Получи се едно страхотно фолклорно шоу с много гости. За мен беше чест като единствения поканен народен изпълнител да взема участие в проявата. Смятам, че всеки един човек трябва да трябва да подкрепя подобни каузи. Светът е доста сбъркан и има нужда от добри неща, които да се случат.

Другата голяма новина около теб е клипа на песента „В градина мома седеше”. Как се стигна до него?

Аз вече имам един клип, сниман за „Фолклор ТВ” през 2012 г. До новия се стигна благодарение на Методи Байрактарски – Айс от „Топ Преса”. Той един ден се свърза с мен, помоли ме за интервю и ми предложи да помогне на млад изпълнител. Клипът ми беше безвъзмездно подарен от тях. Първоначалната идея беше да снимаме в стария град в Благоевград. Отидохме там, но в последствие решихме да сменим мястото. Отидохме в парк „Бачиново” и пред ресторант Воденицата заснехме някои кадри. Голяма част от включените в клипа са от хотел „Омон” – Благоевград. Той е само за интернет, качен е на няколко места и вече е събрал доста гледания.

Другото, което със сигурност те е зарадвало е, че твоя песен стана победител в годишната класация на радио „Гама”. Можеш ли да ни разкажеш нещо повече?

Миналата година песента „Конче си изведох” беше пусната за участие в класацията на предаването „Фолклорна магия” с водещ  Венцислав Пенев и спечели надпреварата за песен на месец януари 2017. Тя е в дует със Спаска Василева. Всички песни-месечни победители се вкарват в класация за годишна награда. Не съм си и представяла, че ще спечелим тази класация, защото редом до нас бяха наредени доста големи имена от фолклора като Весела и Любен Божкови и други именити изпълнители. Изключително ме радва признанието на слушателите, които ни подкрепиха и гласуваха за нас в сайта на предаването и във фейсбук страницата. Наградата беше интервю и представяне в предаването.

По какви нови проекти работиш, има ли такива?

Наскоро записах две нови македонски песни /пирински/. Едната – „Стани, Яно” е по-бавна и спокойна. Разказва се за една девойка, която е влюбена в момък. Другата песен – „Ти чула ли си, Радо, моме” е по-популярна, жива и игрива. Хората, които слушат фолклор я знаят. Песните ги избрахме заедно с аранжора Димитър Динев от Благоевград.

Успяваш да се включиш активно и в обществения живот на Радуил, откъдето си. Какво ти носи контактът с хората от селото?

Участвах в „Зимна приказка” по покана на фолклорен център „Нестия”. Отделно се опитвам да се включвам и към самодейните групи към читалището в селото. Досега два пъти съм била при тях. Прави ми впечатление, че бабите са по-живи от младите хора. Толкова много енергия има в тях. Иска ми се да приветствам чрез вас младите хора в селото, които са останали. Всички, които искат да се включат в някоя от групите са добре дошли. Две от тях са за автентичен и обработен фолклор и една за стари градски песни. В момента дори аз самата се пробвам и в старите градски песни. Ако стане ще ме чуете и в друга светлина.

Възможно ли е? Чувстваш ли близки старите градските песни?

Досега не съм имала допир с такива песни и сега опитвам. Още малко плахо подхождам към тях, но се включвам.

Ти си млад творец и изпълнител, мислила ли си за участие в някои от многобройните музикални риалити формати и дали кариерата ти не би тръгнала в някаква друга посока?

Даже не съм се и замисляла. Набляга се предимно на английски и популярни песни. Аз досега не съм изпълнявала такава музика, но имам желание да опитам и нещо друго да пея. В момента имам фолклора, някои поставени цели. Също така и желание да направя видеореализация на някои песни. Събрах вече 15 изпети от мен и записани в студио. Много ме питат кога ще видят мой албум на пазара? Аз самата все още нямам отговор на този въпрос. Истината е, че без финансова подкрепа това няма как да се случи. Накрая искам да пожелая на всички – бъдете здрави, усмихвайте и вярвайте в доброто! Щастието е там, където има благодарност. Бъдете благодарни за дните си, силни и упорити!

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close