Злободневно

Напускайки работа сменяте мястото, но не и проблемите

Една компания е толкова голяма и успяла, колкото мотивиран е екипът и добър ръководителят. Определено нещата са навързани, защото без едното другото не може. Ако ръководителят не обръща внимание на малките препъни камъчета, може да остане „сляп” и за големите проблеми. Високото текучество може да струва скъпо на една компания. Истината е, че вероятно всеки служител може да бъде задържан на работа, без значение колко е коректна компанията към него, но все пак не са малко факторите, които влияят върху крайното решение, или поне е така според Business Insider. Колкото и да са различни хората, които работят за една фирма, очакванията им са сходни. Всеки иска да се чувства комфортно на работното си място и да е добре мотивиран финансово. Ето какво притеснява всеки служител:

Чувството за недооцененост и лесна заменимостofis


Ако искате да мотивирате един служител, кажете му, че се справя добре. Припомнете му, че има значение за фирмата. Ясно е, че не всеки път може да потупвате някои по рамото за добре свършената работа, но поне го правете с тези, които наистина заслужават. Ако някой служител се оплаче от условията на труд, не бързайте да му сочите вратата – така той ще потърси друга алтернатива, а ако няма такава за момента ще си върши работата без желание и мотивация. Разговаряйте с хората, които работят за вас и по-важното: слушайте ги!

Заплащането – основна мотивация или не съвсем

Ако един служител работи за вашия бизнес няколко години подред съвсем естествено е да очаква някаква промяна във възнаграждението. Това е доста честа причина служителите да се разочаровани от работата си, ако не получават необходимата финансова мотивация. Според редица проучвания компаниите, които са най-щедри спрямо персонала си, са и най-успешни.

Отсъствието на почивка

В усилието си да завършат повече проекти с по-малко персонал някои работодатели претоварват служителите си. Иронията е, че този подход води до по-високо текучество и по-ниска продуктивност. Всеки служител има предел на своите сили, емоции и желание за работа. Оттук се изгубва мотивацията и се засилва желанието за промяна на работното място.

Нереалистични цели

Никой бизнес не може без планиране и поставяне на цели. Тези два фактора са особено важни за постигане на добри резултати и движение в бизнес средата. Но ако постоянно вдигате летвата, това ще стресира вашите служители, а те имат нужда от подкрепата на своите тийм лидери. Ако те усетят, че такава липсва са по-склонни да сменят своя работодател.

Нужда от предизвикателства

Експерти съветват да ангажирате амбициозните си служители с изпълнението на по-сложни проекти, в които те да имат възможност да се изявят. Т.е да реализират целия си наличен потенциал, да се покажат като можещи и знаещи.

Липса на възможности за кариерно развитие

Често служителите губят мотивация, когато нямат яснота как ще се развиват в дадена компания. Възможно решение е да се изготви план за кариерното развитие на ключовите служители. Ако един служител е добре подготвен и започне от най-ниското стъпало е съвсем нормално да иска да се развива. Ако не се случва ще потърси ново място за своята професионална реализация.

Липсата на добра работна среда

Ако работната среда е неблагоприятна, колегите често са в конфликт и не всички се справят еднакво добре и професионално, пък са на едно ниво в заплатите например, е нормално да възникне недоволство. Обикновено в такива условия напуска този, които знае цената си и търси подходящото място под слънцето. А като ваши служители остават не непременно най-добрите.

Ако искате да задържите добрите работници и фирмата ви да се развива добре накарайте ги да се чувстват полезни, похвалете ги, когато са се справили и ги мотивирайте финансово – тогава и двете страни ще са добре и ще работят в синхрон за общата идея.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close