Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Намереният край с. Марица самолет е уникална находка, вероятно е последният открит „Месершмит”

„Самоков 365”

Свален през Втората световна война български самолет беше открит на 8 май край село Марица, съобщиха от бТВ.

Интересната находка е намерена случайно от местен тракторист, който разкопава с багер дупка в нива край селото, с цел да отводни терена. Оказва се, че именно там той попада на разпръснатите части от машината, а по земята се намират и муниции. По неговите думи двигателят на германския самолет се намира на дъното на тресавището. По-възрастните жители на Марица коментират, че имат спомени, че в близост до селото се е разбил самолет през Втората световна война.

сн. бтв новините

След оглед на мястото от специалисти те достигат до хипотезата, че самолетът е модел „Месершмит 109”. Той вероятно е бил пилотиран от български пилот, бранил София от бомбардировките през 1944 г., когато американците нанасят разрушителни удари по града. Има данни, че в този район е паднала машината на подпоручик Иван Бонев, който е бил убит от американските изтребителите. В студиото на националната медия проф. Димитър Недялков, преподавател във Военната академия, съобщи че направените изводи са на базата на боеприпасите на картечницата, която е калибър 13 мм. Така са установили, че точно такъв самолет е паднал на това място.

Проф. Недялков беше категоричен, че откритият самолет е уникална находка и към този момент в България не се пази нито един подобен експонат. Отново по негови думи единственият български „Месершмит” в момента се съхранява в Белградския авиационен музей.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close