Любопитно

Накъде вървим, накъде отиваме?

samokovМария Галчева

Наскоро прочетох във в-к „Хроника”, който се разпространява на територията на Гоце Делчев, че 20 милиона лева съвсем скоро ще отидат за благоустрояването на югозападния град от общо 1,4 млрд лева, които разпределя МРРБ по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020. Най-интересното е, че тези 20 милиона лева местните власти сами ще могат да решават кои и какви да са проектите, за които да похарчат парите.

Звучи толкова хубаво, че направо да не можеш да повярваш, че това се случва някъде из България. Невероятно, но факт. И в този ред на мисли лекичко им завидях. Завидях им и за друго – както знаете зимата направихме разширен репортаж за община Гоце Делчев и едно интервю с техния градоначалник Владимир Москов. Още тогава видях тяхната община като пример за едно повече от успешно развиващо се място за живеене, което има много допирни точки до нас.

Представете си само ако 20 милиона лева влязат в нашия град и то по линия на благоустрояването. Може би експертите ще ме упрекнат, че това не са много пари и вероятно ще са прави, но все пак парите са европейски. Кой ти ги дава? И не е като благоустрояването да лежи изцяло на общинския бюджет.

Дано тези думи не ви звучат като някакви отчаяни вопли – те са един искрен израз на желанието подобно нещо да ни се случва и на нас. Но не след 5 години например, а днес, утре. Не мога да понеса мисълта, че все ще бъдем на някаква опашка. Мисля още, че не го заслужаваме – това да бъдем в изчакваща позиция, защото самият регион ни е дал на тепсия повече, отколкото заслужаваме.

Та, да си дойдем на думата за истината и същността на нещата. Община Гоце Делчев има изключително богат опит в усвояването на европейски средства. Но това не може да се каже за нас – моля, никой да не се обижда от това, само че то е очевидно.

Нашата работа понякога изисква да сравняваме, което неминуемо води след себе си и желанието да изискваме. Казвала съм го безброй много пъти.  Адмирации за всичко, което се прави, но винаги може повече, за да се наложи една трайна тенденция към устойчиво развитие и то във всеки един аспект.  И за да останат тук млади хора, които са кръвта във вените на всяко едно населено място.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close