Обща категорияРегионалниСамоков

Най-високи стойности по заболеваемост отчитат в София област, каза директорът на РЗИ София област д-р Розалина Чобанова

София област е с най – високи стойности на заболеваемост в страната на 10 хил. души по данни на Центъра по заразни и паразитни болести, каза пред БТА директорът на Регионална здравна инспекция (РЗИ) София област д-р Розалина Чобанова.

Тя посочи, че 467 на 10 хил. души е регистрираната заболеваемост към днешна дата в София област. По думите на Чобанова има покачване на заболеваемостта във възрастовата група от новородени до 4-годишна възраст, последвана от възрастовата група от 5 до 15 години. Най – слабо е засегната групата над 65 години.

Към днешна дата отсъстващите ученици от училищата в областта са около 13% и под 4% от преподавателите.

Чобанова отчете, че голяма част от учениците, основно от гимназиален етап, учат в столицата, а личните им лекари са в София област.

Д-р Чобанова каза, че няма проблем с болничните легла, като управителите на болниците имат готовност за преструктуриране на леглата при необходимост да ги направят терапевтични или педиатрични.

Чобанова допълни, че утре ще има заседание на областния щаб, на което ще присъстват и кметове на общини, и след това ще се реши какво да се случи – дали учениците да учат в неприсъствена форма.

От РЗИ София област ще бъде предложено преминаване в неприсъствена форма на обучение на учениците. Целта е да се предпазят децата от разпространение на болести в училищна среда.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close