ЛюбопитноРегионалниСамоков

Наземна станция „Плана” – скритите сателити в Самоковско

Илиян Чалгънов

Недалеч от село Долни Окол и в близост до село Плана се намира първата наземна станция за сателитни връзки в България. Тя стана на 40 години и продължава да бъде мост за радио-релейни и сателитни връзки в страната.

За да се случи това в близост до село Плана, е поставена първата предавателна сателитна антена в България. Тя е с диаметър 12 м, тежи 60 тона и е изработена от дуралуминий и стомана.

Сградата, върху която е поставена, прилича на извънземна чиния със специфичната си форма, която позволява кабелите да достигат до нея по-лесно. За да издържи антената на покрива, в последния етаж на станцията има вградена 20 тона арматура.

Така се появява Земна станция за космически връзки “Шипка”, наричана днес телепорт Плана. Мястото е избирано в продължение на 2 години, за да отговаря на 52 изисквания за изграждане на сателитна станция. През 1973 г. изборът е между с. Кондофрей (Радомирско) и с. Плана, а проектантите се спират на Плана, защото е по-близо до София и е по-добре защитено от смущения.

Сред изискванията за мястото са да има много слънчеви дни, да не е близо до границата, с оглед на националната сигурност и да не е твърде близо до потенциални градски смущения.

На 17 август 1977 година откриването на международната “Универсиада 77” става първото събитие, предавано пряко към Космоса. Събитието отбелязва началото на сателитните комуникации и сателитната телевизия в страната. Прякото предаване от Националния стадион “Васил Левски” е започнало точно в 17:33 часа. Сигналът от стадиона е излъчен до телевизионната кула в София, а оттам по аналогова радиорелейна линия е стигнал до станцията в Плана, откъдето е бил излъчен към космоса.

За първи път картина от България достига до зрителите на осем държави, по това време членки на международната организация за спътникови връзки “Интерспутник”.

Целият капацитет на съоръжението по това време е бил един телевизионен канал и няколко международни телефонни канала. Сред които и “червеният телефон” София – Москва.

Персоналът е бил 37 човека. В началото антената не е имала отопление и през зимата се е налагало да бъде почиствана ръчно с лопати – дежурните са спирали излъчване и са влизали в антената, за да изгребат натрупан сняг. Независимо от сезона обаче, за да постигнат необходимото усилване на приемане на антената, на два пъти в седмицата на станцията се доставя течен азот, в който са „потапяни“ приемните усилватели.

В началото охраната се е осъществявала от двама полицаи, въоръжени с автомати Калашников, лека картечница и гранати. В други държави подобни станции са били охранявани от цяло военно поделение.

Самата антена е разработена от руски специалисти през 50-те години на миналия век за радио-релейни връзки чрез кораби – такива антени са били монтирани на кораби между Русия и Куба. Мощностите на излъчване в края на 70-те години са били 3 000 вата. За сравнение: една микровълнова печка работи с максимум 800 вата.

В продължение на над 20 години през „Плана“ минава международният видеообмен на Българска национална телевизия и голяма част от международния телефонен трафик на България.

С нея е осъществена и връзката и с космонавта Георги Иванов при полета му в орбита около Земята с космическия кораб „Союз-33“, през 1978 година.

40-годишната антена все още се използва – миналата година през нея беше излъчен бенефисният мач „50 години Стоичков“ от стадион „Васил Левски“ до Маями.

Днес, освен нея  тук се намират и двете най-големи сателитни антени в България – с диаметър 18,3. Всеки от тях тежи по 70 тона.  С тези антени с директна спътникова връзка може да се покрие над 80% от населената територия на земята. Единствено Тихият океан остава извън покритието.

Общо антените в модернизираната наземна станция за сателитни връзки „Плана“ са 50. Телепортът вече е собственост на български мобилен оператор, който за последните 7 години влага  в модернизацията на станцията 10 млн. лв. На ден през него се излъчват над 200 радио и телевизионни канала към Европа, Африка, Близкия изток и Азия. Сред тях е и сателитният канал “БНТ Свят” и “Виваком ТВ”.

От 2014 г. телепорт Плана е член на Word Teleport Association, а през 2015 г. става Third Party Teleport на най-големия европейски сателитен оператор Eutelsat.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close