Регионални

Наесен с песен

353 първокласници влизат в класните стаи на 15-ти септември

sportnoНаесен с песен. Звънецът в СУ „Никола Велчев” вече удари тържествено, за да посрещне в класните стаи своите възпитаници. Заредени с положителни емоции в края на горещите летни дни те са готови за нови предизвикателства и приятелства. Началото беше дадено от новата директорка Гиргина Рангочева, която се обърна с приветствени думи към присъстващите и пожелание за бъдещи успехи. Сред песните, стиховете и посрещане на училищното знаме дойде време за традиционната равносметка на постиженията през изминалата година. Направи я преподавателката Ваня Стойчева. Няма как да не се споменат участията в различните конкурси на учениците от СУ „Никола Велчев” като 1 000 стипендии, инициативи, свързани с безопасното използване на интернет и различни други активности.

В спортно-състезателната дейност спечелените отличия в направленията борба, биатлон, ски бягане, ски – алпийски дисциплини са общо 93, от които 26 златни. Няма как да не се споменат имената на Владимир Стойчев, Александрина Кашинова и останалите момичета и момчета със значими успехи зад гърба си. За първи път най-изявените от тях получиха грамоти, връчени от директорката Гиргина Рангочева. Това са Атанас Терзийски, Георги Раев, Иван Георгиев, Георги Попов, Марио Матиканов, Симона Скробанска, Кирил Биволев, Божидар Димитров, Сезен Белберова, Симеон Огнянов, Александрина Кашинова, Боряна Борисова, Петя Стойчева, С. Дойчинов. Идеята е това да се превърне в една хубава традиция в годините, както и цветята пред паметника на Петър Попангелов – старши в знак на почит и преклонение пред делото му. Говорейки за новости, е важно да се отбележи присъствието на г-жа Велчева, съпругата на Никола Велчев – „основният виновник” да го има това училище, открито 1970 г. Самата г-жа Велчева също е работила определен период в Спортното, а цялото семейство има своето запазено място в тази ковачница за шампиони в науката, живота и спорта.

Останалите официални гости на събитието бяха Атанаска Делева – старши експерт по физическо възпитание и спорт от РУО-София област, която прочете поздравителен адрес от името на началника Христо Андреев, зам.-кметовете Сия Шехтанова, Люба Кленова и Васил Сайменов. Приветствие имаше и от общинския съветник Светлана Атанасова, а поздравителен адрес от името на Общината прочете  Васил Сайменов. Тържеството приключи с изпращането на знамето и посрещането на новите попълнения – петокласниците, след което всички дружно се отправиха към класните стаи.sportno2

Само след броени дни учебната година ще започне и в останалите самоковски училища. Много от тях ще посрещнат първия звънец с нововъведения. В СОУ „Отец Паисий” има паралелка първи клас, а няколко учебни заведения – СУ „Никола Велчев”, ПГ „Константин Фотинов”, ОУ „Димчо Дебелянов” с. Говедарци, НУ „Петър Берон” и ОУ „Христо Максимов” се сдобиха с нови директори. След ремонта по програма „Красива България”  училището в Говедарци ще посрещне в нови класни стаи възпитаниците си. Пред прага на поредния 15-ти септември важна информация е свързана с постъпващите в системата на образованието малчугани и тези, които само след няколко месеца ще се разделят с чиновете и любимите си преподаватели. Каква е картината за Самоков? 353 са първокласниците за предстоящата 2016/2017 година като за сравнение през предходната 2015/2016 броят им е бил 337.  Какво сочи статистиката по отношение на бъдещите абитуриенти? През 2015/2016 г. 219 момичета и момчета са били в 12-ти клас дневна форма на обучение, а за 2016/2017 те са 257. Това са условни бройки и макар близки до окончателните могат да претърпят промяна.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close