Обща категорияОбществоСамоков

Над 30 ученици се включиха в инициативата „Да почистим заедно преди Деня на Земята”

Анна Манова

На 21 април /събота/ се проведе инициативата „Да почистим заедно преди Деня на Земята”. Тя е съвместна, като организатор беше нашата медия, подкрепена от Hub-a и Фондация SEED. Основната цел беше да се избере подходяща локация в Самоков, която е предпочитана от самоковци. Акцентът бе поставен върху място за отдих, което да почистим преди настъпването на Международния ден на Земята – 22 април. Природата ни е толкова красива и пленителна, но за жалост ние хората сме доста несправедливи с нея, отрупваме я с боклуци и я пренебрегваме. Искахме да помислим на локално ниво, излизайки от големите национални инициативи, да почистим място, което наистина обичаме. Спряхме се на Лаго и Туристическата градина. Това, че са доста посещавани личеше и в слънчевия и топъл съботен ден. Сборният пункт беше пешеходният мост на парк Лаго, а часът 10:30.

Към инициативата по почистване с много ентусиазъм и желание се включиха около 30 ученици и още няколко граждани, които проявиха отношение към мястото, на което живеем и подкрепиха идеята ни. Своето дейно участие взеха учениците от клуб „Приятели на природата – здрави в бъдеще!”, с ръководители Ирена Милчева и Иванка Терзийска, и клуб „Млад пътешественик”, под ръководството на Анна Белишка към ОУ „Митрополит Авксентий Велешки”. Ентусиазъм, сръчност и ефективност показаха и учениците от клуб „Туризъм” към ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, които бяха придружени от своя ръководител Диана Карабожилова. Към нас се включи и народната певица Деси Николова от Радуил, която всички единодушно обявихме за лицето на кампанията. Всички те предпочетоха да отделят около два часа от почивния си ден и да насочат мисъл към опазването на околната среда. Партньорите ни в благородното начинание – Hub-a и Фондация SEED осигуриха чували и ръкавици. Още преди даването на официалния старт на почистването всички присъстващи се заеха да направят оборка на мястото, което беше определено за сборен пункт. Почистиха пространството около пешеходния мост и само от там напълниха първите чували. След това групата ентусиасти се запътихме към Лаго и горната част на Туристическата градина, които са предпочитано място за разходка и отдих. Почистването продължи покрай Самоковото и надолу по пешеходната ивица към началото на Туристическата градина. Почистено беше около въжения град и поляните около заведенията в едната част на Туристическата градина.

За учениците това беше и възпитателен ден, в който сами видяха, че там, където е стъпил човешки крак няма как да не е останал отпадък, дори и в най-закътаните части на гората. Децата се състезаваха кой ще събере най-много боклук и пръв ще напълни своя чувал. В шеги и игри те успяха да съберат голямо количество боклуци по маршрута. Чувалите с отпадъци бяха изхвърляни в най-близките контейнери. След повече от два часа всички се събрахме в началото на Туристическата градина. Накрая се почерпихме с лакомства и безалкохолни напитки, любезно предоставени от фирма „Си комерсиал 7”.

Самото мероприятие завърши с прожекция на филма Trushed в Hub-a, който е свързан с глобалното замърсяване. Филмът е предоставен от ЕС За Земята , които работят активно за утвърждаване на философията “Нулеви отпадъци”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close