Обща категорияРегионалниСамоков

Над 260 случая на морбили са регистрирани в Софийска област

„Самоков 365”

Бумът на морбили в страната продължава. Като една от невралгичните точки е София област, където до 28 май са регистрирани над 260 случая. Общият брой на заразените в цялата страна е над 750 лица, това съобщи в национален ефир здравният инспектор д-р. Ангел Кунчев. В сравнение с миналата година увеличението е повече от 40 пъти.

Най-много заразени има в Софийска област, след нея се нареждат град София – 256 души, Благоевград – 156 и Кюстендил – 35. Значително по-нисък е процентът на заразените в Русе, Пазарджик, Пловдив, Монтана, Велико Търново и Бургас.

В края на февруари месец тази година бе регистриран първият случай на морбили в Самоков, той е жител в Седми квартал. Заразеният бе хоспитализиран в столична болница. След това подобни случаи имаше в Ихтиман и Костенец. През февруари месец по данни от Националния център по заразни и паразитни болести, официално регистрираните с дребна шарка в страната са били 45 души. За няколко месеца броят им се увеличил в пъти. В момента две трети от заразените са от София област.

Според статистиките голям процент от заразените лица са под имунизационна възраст, а останалите не са имунизирани. Около 90% от случаите са сред ромското население. Морбили е най-заразното инфекциозно заболяване. В част от случаите то протича леко, с отслабване на имунната система. Но статистиката показва, че на 1000 души има по един смъртен случай. Личните лекари и родителите на деца, които не са ваксинирани, ще бъдат глобени.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close