Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Над 2 тона строителни отпадъци бяха разчистени от група доброволци край Леденото езеро

  • 441
    Shares

Анна Манова

Над два тона строителни отпадъци бяха разчистени от група доброволци край Леденото езеро. Кампанията по почистването на най-високата точка на Балканите – връх Мусала, започна в началото на юли. Инициативата е на хора, които наистина милеят и обичат планината и природата, а именно Сдружение „Към върха” в лицето на планинските спасители Захари и Виктория Недялкови, съвместно с планинския водач и екстремист Бранислав Бранков, неговата организация Big Ice Expedition и се осъществява с подкрепата на Национален парк „Рила”. Идеята отдавна се върти в главите на организаторите и е чакала най-удобния момент да бъде реализирана.

До стария заслон Ледено езеро от години стои натрупана купчина от изоставени метални и строителни отпадъци. Те се намират точно на пътя от където преминават множество туристи. По-рано организаторите приканиха чрез социалната мрежа всички, които имат отношение към планината, посещават я и се грижат за нейното опазване да се включат в почистването. За по-голямо удобство бяха направили и електронна заявка. Доброволците, откликнали на призива, се оказват около 10 души, като към тях се включват преминаващи туристи и група студенти и ученици. Като първият етап от почистването е стартирал няколко дни преди обявените дни с рязане на металните отпадъци на по-малки части с цел по-лесно да бъдат носени. Втората част включва изкачването им на връх Мусала. Равносметката показва, че са пренесени над 2 тона строителни отпадъци и железа, с около 90 курса на основната доброволческа група.

„Много харесвам една мисъл, която гласи: „Природата сме я взели назаем от нашите деца”. Наистина тя е храм, който трябва да опазваме. Купчината с метал е на това място вече доста години и е грозна гледка за преминаващите наши и чужди туристи. С Бранислав Бранков решихме съвместно да организираме инициатива по изчистването им. Той е един от основните виновници. Една част от работата е свършена, остава от връх Мусала да бъдат извозени към сметище. Много хора ни попитаха защо ги изкарваме нагоре. Поради простата причина, че отсечката от заслона до Мусала е много по-малка. И второто – оттам можем да ги свалим с товарната въжена линия до път с превоз и съответно да бъдат извозени до сметище. Това е най-късият вариант. Според прогнозите даваха да е дъждовно, но не беше чак толкова. За хората, които искат да се включат това не е проблем. Искам да благодаря на всички участници, както и на оказаната подкрепа от страна на Националния парк”,  поясни организаторът Захари Недялков.

Събраните отпадъци ще бъдат свалени от най-високия връх на Балканите посредством товарната линия към язовир Бели Искър, а оттам ще бъдат извозени към сметище.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Loading...
Close
Close