Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Над 2 тона строителни отпадъци бяха разчистени от група доброволци край Леденото езеро

Анна Манова

Над два тона строителни отпадъци бяха разчистени от група доброволци край Леденото езеро. Кампанията по почистването на най-високата точка на Балканите – връх Мусала, започна в началото на юли. Инициативата е на хора, които наистина милеят и обичат планината и природата, а именно Сдружение „Към върха” в лицето на планинските спасители Захари и Виктория Недялкови, съвместно с планинския водач и екстремист Бранислав Бранков, неговата организация Big Ice Expedition и се осъществява с подкрепата на Национален парк „Рила”. Идеята отдавна се върти в главите на организаторите и е чакала най-удобния момент да бъде реализирана.

До стария заслон Ледено езеро от години стои натрупана купчина от изоставени метални и строителни отпадъци. Те се намират точно на пътя от където преминават множество туристи. По-рано организаторите приканиха чрез социалната мрежа всички, които имат отношение към планината, посещават я и се грижат за нейното опазване да се включат в почистването. За по-голямо удобство бяха направили и електронна заявка. Доброволците, откликнали на призива, се оказват около 10 души, като към тях се включват преминаващи туристи и група студенти и ученици. Като първият етап от почистването е стартирал няколко дни преди обявените дни с рязане на металните отпадъци на по-малки части с цел по-лесно да бъдат носени. Втората част включва изкачването им на връх Мусала. Равносметката показва, че са пренесени над 2 тона строителни отпадъци и железа, с около 90 курса на основната доброволческа група.

„Много харесвам една мисъл, която гласи: „Природата сме я взели назаем от нашите деца”. Наистина тя е храм, който трябва да опазваме. Купчината с метал е на това място вече доста години и е грозна гледка за преминаващите наши и чужди туристи. С Бранислав Бранков решихме съвместно да организираме инициатива по изчистването им. Той е един от основните виновници. Една част от работата е свършена, остава от връх Мусала да бъдат извозени към сметище. Много хора ни попитаха защо ги изкарваме нагоре. Поради простата причина, че отсечката от заслона до Мусала е много по-малка. И второто – оттам можем да ги свалим с товарната въжена линия до път с превоз и съответно да бъдат извозени до сметище. Това е най-късият вариант. Според прогнозите даваха да е дъждовно, но не беше чак толкова. За хората, които искат да се включат това не е проблем. Искам да благодаря на всички участници, както и на оказаната подкрепа от страна на Националния парк”,  поясни организаторът Захари Недялков.

Събраните отпадъци ще бъдат свалени от най-високия връх на Балканите посредством товарната линия към язовир Бели Искър, а оттам ще бъдат извозени към сметище.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close