Регионални

Над 15 дърворезбари от цяла България се включиха в първия карвинг фестивал на Боровец

Жанета Димитрова

В дните между 18 и 20 май в курорта Боровец, във ваканционно селище „Ягода”, се проведе първият в България карвинг фестивал. Негов организатор е самоковският майстор – резбар Крум Велев, който е сред малцината в страната, практикуващи карвинг. За успешното осъществяване на събитието се погрижиха домакините от вилно селище „Ягода“. Те изцяло осигуриха трупите за работа, консумативите и престоя на резбарите – рутинно почистване на работните им места, което е много важно за този тип дейност и чадъри, които да предпазват материала от променливите климатични условия.

Фестивалът започна още в ранните часове на 18 май /петък/, над 15 майстор – резбари от различни точки на страната се събраха в двора на вилното селище и започнаха да творят. Присъстваха хора от Велико Търново, Габрово, Софийска област, Трявна, Търговище и други населени места, дошли да представят своя край и изкуство. Туристите имаха възможността да видят отблизо целия процес при създаването на дървени скулптури, не само крайния резултат. Резбарите демонстрираха различни стилове, техники на изработка и виждания. От един и същи материал сътвориха коренно различни скулптури, пресъздаващи пъстрата растителна и животинска природа. Изработени бяха голям брой неща, за което бе предпоставка благоприятното време. Те ще останат в двора на ваканционно селище „Ягода”, за да радват местни и гости.

Един от участниците беше Васил Говедарски от село Овчарци, който сподели,  че се занимава с дърворезба от 3 години. До момента е изработил над 250 фигури, а предпочитана от него тема са животните. В дома си съхранява колекция от около 100 скулптури, а някои от любимите бе донесъл със себе си. На фестивала той изработи малко мече, допълнение към вече готова голяма мечка. С  вълнение разказа, че интерес към работите му проявяват множество ценители от страната и чужбина.

Самият Крум Велев изрази своето удовлетворение от провеждането на фестивала, добрата организация и мобилизация на колегите му. Споделя, че за това изкуство се изисква въображение, опит в рисуването и добро боравене с моторна резачка. Неговите любими мотиви са горските – мечки, бухали и орли. Именно поради тази причина в рамките на карвинг фестивала, той измайстори глухар с бухал в дънера, красива роза и дървена пейка. Дългогодишният му опит намира отражение в нещата, които изработва, те определено са разпознаваеми, забележими и изпипани до последния детайл.

Спонсорите от ваканционно селище „Ягода” обещават „Фестивалът на скулптури от дърво с резачка” да се превърне в традиция, с перспектива да стане международен. Очаква се следващото му издание да се проведе през есента и да събере още по-голям брой дърворезбари. Чрез нашата медия, Крум Велев изказва искрените си благодарности към целия екип на ваканционно селище за безграничната подкрепа и успешно осъществяване на идеята му.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close