ОбществоРегионални

Над 100 ентусиасти почистиха Мальовица

Анелия Балабанова

С анонс в „Закуска на тревата” по радио „Хоризонт” започна обявеното за 8 юни почистване на Мальовица. То протече като интересно и непринудено занимание, в което се включиха малки и големи. Участниците съчетаха полезното с приятното – събираха боклук и прекараха един незабравим ден сред природата. В уречения час те се събраха пред ЦПШ-Мальовица. В последствие мнозина от ентусиастите предпочетоха да отидат до хижата. Обещанието си е обещание и трябва да се спазва.

Жителите на най-голямото самоковско село – Говедарци и мнозина ентусиасти с готовност се включиха в планираната акция, подета от сдружение „Върхът-Мальовица 2013” с председател Райка Ранова-Мирчева, НП „Рила” и РИОСВ – София. Тя беше подкрепена и от представители на Областната пожарна служба в лицето на комисар Георги Иванов и негови колеги – Стоян Клисуранов – инспектор “Противопожарен контрол и превантивна дейност” в РС ПБЗН – Самоков и мл. инспектор Севделин Делиев – спасител в оперативен център в Регионалната дирекция в София. Именно те първи се качиха на поляната, а демонстрациите, които направиха се оказаха изключително атрактивни за малчуганите. От първо лице момичетата и момчетата имаха възможност да видят как се пали огън с лупа и как се гаси с помощта на подвижен пожарогасител и лопата /махало/. „Обичам природата и аз участвам” – заявиха гласно малките планинари и ентусиазирани природолюбители, призовавайки да пазим нашия общ дом – Земята. Именно това се оказа целта на упражнението, което главните действащи лица и всички участници изпълниха безупречно. „Бяхме наясно, че сме на точното място – в Мальовица, символ на българския планински туризъм” – коментира въодушевено Райка.

Погледнато по-глобално една от задачите на подобни инициативи е да отдалечат подрастващите от пороците на съвремието в контекста и на последния случай на радикализиралия се ученик в Пловдив. Не на агресията, стреса и наркотиците. Те ни заобикалят отвсякъде и се превръщат в сериозен обществен проблем. В акцията на доброволците се включиха още Ваня Стоилова от БТС, Атанас Георгиев – гл.експерт, Ася Павлова – началник отдел и Ивета Стамова – мл.експерт в РИОСВ-София. „Нека има повече подобни мероприятия, които да служат за пример на подрастващото поколение. РИОСВ с готовност ще ги подкрепи”  – категорична беше Ивета Стамова. „За мен е изключително важна емоцията, която се влага във всяко едно нещо и адмирирам подобни прояви” – заяви Мария Граховска- член на сдружение „Върхът-Мальовица 2013”.

Променяме света, а себе си? Променяме ли себе си и как? Подобни въпроси изникват след дни, посветени на подобни обществени каузи. Трябва ли да има обаче определен ден за добрини. Също така да се полагат грижи за средата, която ни заобикаля и която някой друг е решил порядъчно да съсипе по всевъзможни начини – като реже дръвчетата или изхвърля отпадъци на всевъзможни места. Отговорите остават висящи в пространството, но желанието и обединените усилия дават надежда за утрешния ден. През цялото време Александър Благоев от парк „Рила” съпровождаше участниците с изключителното съдействие Владимир Чапкънски и Наско Атанасов. Събитието беше обявено и отразено от доц. Стефан Кирилов. В него активно участие взеха и учители от НУ „Станислав Доспевски” – Деси Николова, Миглена Георгиева и Галя Николова, които бяха довели и техни ученици. Една кауза – Мальовица и грижата за природата обедини над 100 човека за ден. След края на акцията всички бяха категорични, че това ще бъде първото, но не и последно подобно предизвикателство.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close