ОбществоРегионалниСамоков

Над 1 млн. чуждестранни туристи са посетили Боровец през зимата

„Самоков 365“

Среща за готовността за предстоящия зимен сезон се проведе в курорта Боровец. Тя бе свикана от областния управител Радослав Стойчев и в нея взеха участие представители на областните структури на МВР, РЗИ, БАБХ, АПИ, на РИОСВ, както и на експлоатационните дружества ЧЕЗ и ВиК, представители на концесионера „Бороспорт”  и на хотелиерите.

За пръв път на този форум присъстваха и представители на министерство на туризма – зам. – министър Георгиева и началникът на отдел „Анализи и прогнози в туризма”. Срещата откри областният управител Радослав Стойчев, който подчерта, че добрата стиковка на отговорните институции е гаранция за добра подготовка за предстоящия сезон. Зам. – министър Георгиева сподели, че предходният зимен сезон е бил успешен и са регистрирани посещения от 1,1 млн. чуждестранни туристи. Тя допълни, че в момента основният въпрос е как  да бъде осигурено облекчено влизане в страната на туристите, но в същото време да се гарантира безопасността им. Тя запозна присъстващите, че следващата седмица предстои министърът на туризма да проведе разговори с туроператорите от Великобритания, Германия, Израел, Чехия и Полша във връзка с резервациите и протокола за влизане в страната.

Тъй като епидемичната обстановка е много динамична не може още от сега да се начертаят ясни правила. На този етап се обмисля туристи от държави в „червена зона” да могат да влизат с ваксинационни сертификати. Другата мярка, която се предвижда, за да се подпомогне зимният сезон, е масирана реклама в медиите в Израел. По отношение на спазване на мерките за безопасност в обектите, протокола остава същият, както до сега.

Зам. –  министърът на туризма препоръча да се ваксинират всички, заети в туристическия бранш, което значително ще облекчи работата на обектите. Тя подчерта, че е добра практика да се определят т.нар. „карантинни хотели”, което дава допълнителна сигурност на туристите.

Кметът на Самоков Владимир Георгиев приветства навременното провеждане на тази среща. Той благодари на доброволците и институциите, включили се в потушаване на пожара в Рила. Георгиев изрази задоволството си от ремонтите на довеждащата инфраструктура и благодари на областната управа и АПИ, че намериха начин ремонтите да продължат, за да се осигури по-добра достъпност на курорта. Кметът отчете, че изцяло се подмени ВиК инфраструктурата в курорта и до старта на сезона ще бъдат изпълнени довършителните дейности. Георгиев сподели, че е притеснен за лошото състояние на пътя от хотел „Олимп” до „Боровец Хилс”, който вече не може да се изкърпва. Той е изпратил писмо до Министерски съвет с искане за 1,5 млн. лв., които са необходими за цялостен ремонт.

Областният управител Радослав Стойчев заяви, че той ще потърси съдействие от АПИ и МРРБ, за да се реши този проблем. По отношение на електричеството, Боровец е захранен от два източниква, както по въздух, така и под земята. Д-р Чобанова от РЗИ запозна присъстващите с епидемичната обстановка в района. От БАБХ увериха, че контролът има ефект и те ще продължат мониторинга в същия алгоритъм, както до сега.

Началникът на Областно пътно управление докладва, че е направено сериозно изкърпване през този строителен сезон и на пътя до Мальовица. Кметът Георгиев помоли да се предвиди и изкърпване на дупките по пътя за Мальовица в частта от Самоков до Говедарци. От ОДМВР докладваха, че имат готовност само със сили от района на областната дирекция да обезпечат сигурността в курорта. Хотелиерите поставиха въпроси към Общината за обособяването на буферни паркинги в курорта и към министерство на туризма, че не трябва да се бавят с преговорите с туроператорите. „Бороспорт” заявиха, че са готови за старта на зимния сезон, включително и с изпълнение на протокола с противоепидемични мерки. Единствено на този етап не могат да обявят цени за лифткартите, поради непредсказуемата ситуация с цените на електроенергията.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close