КултураРегионалниСамоков

Надежда Кутева е новият носител на Национална награда за живопис „Захарий Зограф”

Местят датата на наградата през октомври

„Самоков 365“

Жури с председател проф. Аксиния Джурова проведе днес заседание за определяне на носителя на награда „Захарий Зограф” за 2021 г. Председателят на Съюза на българските художници Любен Генов представи номинациите на Съюза. На проведено заседание на секция „Живопис”, чиито председател е Станислав Памукчиве, също носител на Наградата, са разгледани няколко предложения на български художници, които са направили големи изложби през годината.

Изборът е сведен до две имена – Надежда Кутева и Богдан Александров. Художникът Захари Каменов, също носител на Наградата и член на журито,  номинира Димитър Петров. След проведената дискусия, всички единодушно подкрепиха номинацията на Надежда Кутева.

Художничката е родена e в София, завършва „Стенопис“ в Национална художествена академия през 1971 г. Десет години по-късно получава пълна стипендия в колежа „Коркоран“ във Вашингтон, САЩ. Първата самостоятелна изложба на Кутева е през 1975 г. в София. През следващите години има над двадесет изложби в различни страни. Последната й изложба, „Небесни образи”, заради която получи и номинацията, е представена в Стара Загора и София.

Българската художничка е печелила международни награда, а през 2010 г. получава и наградата „Пазител на традициите“ в категорията художници на Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите в България. Именно модерния поглед към традицията и духовността в нейното изкуство направи номинацията й за награда „Захарий Зограф” за безапелационна. Проф. Джурова подчерта, че творчеството на Надежда Кутева е модерен еквивалент на православието, свързан с културното и духовно наследство на Балканите.

На днешното заседание бе обсъдена и промяна на датата за провеждане на церемонията по връчване на Националната награда „Захарий Зограф”. Журито, след обсъждане взе решение тази година тя да се проведе на 8-и октомври, рождената дата на Захарий Зограф. Следващата година Националната награда ще чества своя половинвековен юбилей и по този повод бяха обсъдени различни инициативи. Едната от тях е издаване на юбилеен каталог с наградените картини, а другата е експониране на изложба в галерията на Съюза на българските художници с всички наградени картини.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close