ОбществоРегионалниСамоков

Награди от Международен конкурс за децата от школа „Наум Хаджимладенов“

„Самоков 365“

През изминалата 2020 г. децата от школата за изобразително изкуство към читалище „Младост – 2003“ участваха в ХVІ Международен конкурс за екслибрис „Ex Libris – Ex Inventions“. Конкурсът е организиран от Регионална библиотека „Любен Каравелов“ гр. Русе, а творбите на одобрените участници са представени в двуезичен каталог (на български и английски език). Изданието се реализира с финансовата подкрепа и под патронажа на Министерство на културата на Република България и Община Русе. В луксозния албум са включени творби на 207-те участници във форума през 2020 година.

Учениците на Иван Шуманов се запознаха с историята на Екслибриса –който възниква през Средновековието като миниатюрна графика с приложен характер. От латински “ex –libris” – “Из книгите на“. В съвременното изкуство обаче, той е считан за жанр в графиката и е изключително ценен като вид изящно произведение на изкуството. Колекционерските екслибриси, вече не служат за обозначаване чия собственост е книгата, а попълват сбирките на колекционери, участват в изложби и се отпечатват в луксозни албуми.

И така в продължение на седмици под умелото ръководство на Шуманов децата създадоха близо 50 бр. графични отпечатъци –линогравюра, в 2 и 3 цвята, което прави процесът  по –сложен. Те са най – малките участници (в раздел „Под 18“), което е изумително за създаване на графика– Рада Москова (на едва 4г.) изпълни творба в техниката „Монотипия“. Останалите художници са: Божидар Иванов, Диана Глухарска, Виолета Стоименова, Михаела Василева. И всички те получиха сертификат за участие и каталог, както и лични поздравления от организаторите. През годините от същия конкурс децата печелят „Награда на публиката“ и награди за най –малки участници.

„Поздравявам децата за успеха – както заради оригиналните идеи и сръчното изпълнение, така също и за поредното им включване в каталог –което за толкова малки художници си е едно напълно сериозно постижение!“, подчерта гордият ръководител.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close