ОбществоРегионални

Награди и признание за заслужили самоковски учители по повод 24-ти май

Самоков 365

Самоковски учители получават награди за приноса си в образователното дело по повод 24-ти май. Ежегодно в навечерието на празника на българската просвета и култура – 24-ти май, педагогическите съвети към училищата в общината правят номинации на свои колеги за приноса им в развитието на предучилищното и училищното образование.  Предложенията за носителите на отличията бяха разгледани от сформирана комисия под председателството на Михаил Михайлов – председател на ПК „Образование, култура, младежки дейности и спорт” към ОбС-Самоков. По време на обсъжданията присъстваха също така преподаватели, представители на общинска администрация и медиите. Всяка от постъпилите кандидатури се разглежда на база предварително определени критерии, които носят точки – степен на образование, придобита квалификация, получени сертификати от обучения и курсове, участие в областни и национални конференции, публикации, постижения на ученици в олимпиади, състезания, конкурси и други, участие в проекти, обществено значими дейности, извънкласни дейности, принос за развитие на образователната институция, както и присъдени награди и отличия.

ОбС-Самоков утвърди предложенията за номинациите по време на сесията, проведена на 21-ви май. Към първоначално подадените имена бяха добавени и още. Награда в предучилищната степен на образование не се присъжда. Отличените преподаватели в начален етап /1-4 клас/ са Катя Кирова – ст.учител ОУ „Митр. Авксентий Велешки” и Антоанета Механжийска – ст. учител СУ „Отец Паисий”. Призьорите в прогимназиалната степен на образование /5-7 клас/ са  Ирина Копаранова – учител БЕЛ в СУ „Отец Паисий” и Силвана Оцетова – учител по философия и информатика в СУ „Никола Велчев”. Отличията в горен курс /8-12 клас/ се присъждат на Борислава Стефанова – ст. учител БЕЛ в СУ „Отец Паисий”, Мария Андреева-Кроснева – ст .учител Информационни технологии в ПГ „Константин Фотинов“ и Биляна Стамова – ст. учител професионална подготовка в ПТГ „Никола Вапцаров”. За наградата „Млад учител” до 29 години има постъпили две номинации – на Дарина Иванова – начален учител ЦО в СУ „Отец Паисий” и Антония Соколова – учител в ДГ „Детелина”.

Най-много са номинациите за принос в образователното дело – осем. Това са Марияна Русинова – ст. учител БЕЛ в ОУ „Митр. Авксентий Велешки”, Николай Ковачев – зам.-директор учебно-производствена дейност в ПГ по туризъм, Емилия Трифонова – ст. учител начален етап в ОУ „ Христо Максимов”, Димитрина Миленкова – ДГ „Звънче” , Борислава Атанасова – педагогически специалист – ДГ „Детелина”, Марияна Гаджова – ст. учител в ОбУ „Неофит Рилски”, Татяна Костова – ст. учител ЦО в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” и Георги Зафиров – ст. ресурсен учител в НУ „Станислав Доспевски”.

През последните няколко месеца българските учители доказаха, че са истински бойци и воюват всекидневно, защитавайки ревностно знанието и науката. По стечение на обстоятелствата не пред дъската и в класната стая, а пред компютрите, но със същия жар и плам. „През изминалите два месеца на обявеното извънредно положение в България се убедихте, че училището не е само бялата дъска, класната стая и чина в нея, където придобиваме знания и умения по различни науки! Училището и учителите ни подготвят да устояваме на изпитанията на истинския живот” – отбеляза в поздравителния си адрес по повод 24-ти май началникът на РУО-София регион Росица Иванова. „Пожелавам ви да успеете да видите през Вашите очи доброто, красивото и възвишеното, и то не къде да е, а тук – в България! Защото никоя друга страна не може да ни дари със своето име. Ние сме родени в България и се наричаме българи. Други не само не можем, но и не трябва да искаме да бъдем, за да оцелеем всички ние – българите! Това е закодирано в днешния празник, завещан от предците ни!” – добавя още тя в приветствието си. Днешният празник няма да бъде отбелязан по обичайния начин – с общоградско тържество на площада и изпращане на абитуриентите от випуск 2020. Това обаче не трябва да ни натъжава, напротив. Така днешният 24-ти май става още по-вълнуващ, неповторим и запомнящ се!

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close