ОбществоРегионални

Награди за самоковските дуети на „Пирин фолк”

Анелия Балабанова

„Добре дошли в Сандански приятели, в този чуден град” – десетки българи се вслушаха в този призив и станаха част от XXVII –мото издание на международния фестивал за авторска македонска песен и изпълнителско изкуство „Пирин фолк”. То ще се запомни със силни емоции сред участниците, много красота на сцената, сълзи на радост и надежда. Общо 15 композиции, на млади автори и на утвърдени такива, се бориха за призовете. Сред тях бяха и два самоковски дуета – „Пирин” /Радостина Димова, Румен Иванов/ и „Рилско цвете” /Анна Вучова и Валентин Андреев/. Те се представиха изключително добре и се завърнаха с награди.

При дебюта си на сцената в южния град „Рилското цвете” разкри красотата и таланта си. Анна Вучова и Валентин Андреев впечатлиха публиката и спечелиха наградата на телевизионните зрители с песента „Родна стряха” по текст и музика на Свобода Даскалова и аранжимент на Цветан Митев.

Истински фурор пожънаха самоковските ветерани на „Пирин фолк” – дует „Пирин”. Фестивалното жури им отреди трето място за „Ай, да ми запееш, Македонийо”. Песента е авторска, а музиката, текстът и аранжиментът са дело на Румен Иванов. Тя дава името и на дебютния им албум, който беше представен по време на фестивалните дни в Сандански. Редом до изпълнителите от дует „Пирин” беше и дизайнерката на техните костюми – Иванка Бончева, която наравно с тях съпреживяваше успехите им. В края на месец август Радостина и Румен зарадваха почитателите си с концерт в с. Бараково, община Кочериново.Припомняме, че преди около два месеца Радостина Димова и Румен Иванов заснеха и клип към песента си “Снощи си дойде лудото младо” в Бели Искър.

Имаше още една трета награда на фестивалното жури, която отиде при Васил Вълканов за изпълнението на песента „Ей, судбо”.

Публиката в Летния театър и журито на „Пирин фолк” тази година бяха на едно мнение и отличиха една и съща песен – „България в сърцето” в изпълнение на Ива и Велислава Костадинови. В конкурса за изпълнителско изкуство един изпълнител – Петър Кираджийски обра цели три награди за изпълнението на песента „Роженският манастир”. Традиционната гала вечер в неделя /1-ви септември/ приключи с гала концерт на едни от най-обичаните фолклорни изпълнители на фолклорна музика у нас – Радостина Паньова и дуетът Йорданка Варджийска и Райко Кирилов. Музикалният свят тръпне в трепетно очакване на предстоящото 28-мо издание на легендата „Пирин фолк”.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close