ОбществоРегионалниСамоков

Награди за победителите в конкурса на Хъб-а „Нарисувай ми слънчево лято”

Анна Манова

 Конкурс за детска рисунка организираха от Хъб-а по повод Деня на детето. Инициаторите провокираха малките художници да развихрят въображението си и на белия лист да изобразят мечтаното лято.  В надпреварата участваха 33 деца от различни точки на страната – София, Самоков, Варна, Благоевград, Нова Загора, Бургас, Русе, Сливен.

Темата, по която децата твориха, бе „Нарисувай ми слънчево лято“.  Условието включваше участниците да са между 3-13 – годишни, да представят своето творческо виждане и да се включат само с една своя картина. Като рисунките бяха изпращани под формата на снимка на електронната поща на Хъб-а. А след обявения краен срок получените картини бяха разделени в две възрастови категории и качени във фейсбук страницата на организаторите. Победителите бяха определени чрез броя на харесванията в социалната мрежа.  Голяма част от участниците освен рисунките бяха написали и как си представят слънчевото лято.

В малката възрастова група /3-6 години/ първата награда с подкрепа от 72 гласа е за петгодишния Димитър Пенчев Дичев от София, след него на втора позиция с 21 гласа се нареди Сашо Борисов Боев на 5 години от Варна и третото място отиде при неговата сестра – шестгодишната  Александра Борисова Боева, която събра 14 гласа.

При по-големите /7-13 г./ надпреварата бе по –интересна и оспорвана. Първата позиция със сериозна подкрепа от 214 гласа е за седемгодишния благоевградчанин Слави Стоилов. Второто място е за деветгодишната Любомила Огнянова Георгиева от Самоков, която също събра много харесвания – 213 гласа. Третата награда отново остава в Самоков и тя е за Ана – Мария Георгиева Панайотова, на 9 години, събрала 174 гласа.

Поради епидемиологичната обстановка и това, че част от наградите са на деца извън Самоков те ще бъдат изпратени до адрес. Само една участничка – Любомила Георгиева успя да си получи наградата лично на място. Отличието й бе връчено от организатора на конкурса Деси Николова.  Любомила не успя да скрие вълнението си. И допълни, че рисуването е любимото й хоби.

„Нарисувах едно прекрасно слънчево лято – с огнено слънце, много цветя, пеперуди и пчели. Така си го представям аз. Много обичам да рисувам. Знам, че с един конкурс не се става голям художник, трябва много да се упражняваш“, сподели Любомила.

Наред с обявените награди имаше още изненади. Жури от трима специалисти в състав Елена Белстойнева, Иван Шуманов и Цондьо Николов връчиха и две специални награди. Едната е за  Елиф Хюсеин Исмаил – на 6 години от Варна и за седемгодишния Денислав Димитров Киранов от ЦПЛР – Център за изкуства, култура и образование, ателие „Приложен фолклор” с ръководител Елеонора Асенова, София. Като приоритетно в оценката при награждаването те определиха идеята, индивидуалността, оригиналността, композицията, техническите и художествени умения.

„Общото становище бе, че чистотата на детската рисунка и оригиналност са изключително интересни и обогатяващи за художника, който вече е натрупал професионален опит и е изучавал изкуство. Причините за това са дълбоката спонтанност и искреност в детското творчество, с което то в крайна сметка ни запленява!“, сподели  художникът Иван Шуманов.

Конкурсът се осъществи със съдействието на Община Самоков, фирма „Си Комерсиал 7“  и с медийната подкрепа на „Самоков 365“ и канал „Рила“.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close