Култура

Наградиха участниците в конкурса „Вълшебни дни сред природата”

konkursПо повод 22 април, Световния ден на Земята, в Младежки дом Самоков беше проведен конкурс за малки художници. Децата от различни училища в града месец преди събитието рисуваха картини за конкурса, който беше под надслов „Вълшебни дни сред природата”. Те можеха да развихрят въображението си и своята представа за това как виждат природата и околната среда. Голяма част от децата бяха спазили тематиката, като имаше и малка част, отклонили се от основния замисъл. Жури в състав – нашият колега дизайнер Борислав Николов (председател) и членове Иван Шуманов (ръководител на школата по изобразително изкуство „Наум Хаджимладенов” при читалище „Младост – 2003”) и Делян Василев (журналист от в. „Приятел”) имаха нелеката задача да отличат най-добрите творби. Конкурсът е ежегоден и има за цел да провокира учениците към творчество. Тази година участие взеха общо 123 деца от ПГ по туризъм, СОУ „Отец Паисий”, НУ ”Петър Берон”, НУ „Станислав Доспевски”, ОУ „Св. св. Кирил и Методий”, ОУ „Христо Максимов” и ОПУ „Неофит Рилски”. Като училището с най-много участници е ОУ „Св.св. Кирил и Методи” – 43. А общият брой на рисунките беше 150.

Организаторът на събитието Латинка Щъркелова приветства учениците, като сподели, че конкурсът всъщност е докосване до всеки един ученик и неговите вълнения. „Вие вероятно знаете много поговорки, но аз искам да ви кажа една, която според мен отговаря за случая, а именно: „Трудът краси човека”. Казвам ви я, за да ви пожелая да продължавате така усърдно да се трудите и да вземате такова дейно участие на подобни конкурси, защото по този начин се развивате. Старайте се и ставайте все по-добри и по-добри. Искам да ви пожелая на всички да бъдете първи в живота. Наградите ни са символични, но е важно да се чуе името ви. Пожелавам ви успех оттук и занапред”, сподели Л. Щъркелова пред учениците и техните ръководители. След това думата беше дадена на председателя на комисията Борислав Николов да поясни как е протекъл изборът и какво е било водещо при избора на челните места. „Поздравявам всички за участието, имаше много добри творби и такива, които са малко по-слаби. Благодаря за положеното старание на всички участници. Самоков, както знаете, е град на 100-те художници, но според мен те са повече, пожелавам ви с вас те да станат хиляди”, каза на присъстващите Николов и награди победителите.

Участниците бяха разделени в три възрастови категории – 1-4 клас, 5-8 клас и 9-12 клас. В най-малката възрастова група бяха връчени 3 първи места и 13 допълнителни. Наградените са: Цветомира Цанова ( 3 а клас), Богиня Георгиева (4 г) и Методи Николов (4 г), всички от НУ „Станислав Доспевски”. В следващата възрастова категория – 5-8 клас – бяха отличени три първи места и 15 допълнителни. Първите три места са за: Симона Върбева (7 б), Радостина Иванова ( 8 б) и Георги Шейнов (5 а), всички от СОУ „Отец Паисий”. В последната категория, 9-12 клас, бяха връчени три първи и две допълнителни. Наградените са: Силвия Димитрова (9 а), Аделина Рогачева и Ива Стоименова за колективната им работа (9 а) и Сибел Максутлар (9 а), всички са ученички в СОУ „Отец Паисий”.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close