Самоков

Наградиха съвременните самоковски будители в Сарафската къща

По традиция на 1 ноември, Ден на народните будители, Община Самоков провежда церемония по връчване на отличия на заслужили самоковци. Това са съвременните наши будители, които все още пазят запален огъня на познанието, традициите, културата и духовните ценности. И предават от същия този пламък, който гори в тях, и на останалите – за да има смисъл, да се знае и да се помни.

Официалната церемония се състоя в Сарафската къща. Водещ на събитието беше Ралица Стоянова. Тя припомни за онова зрънце, което със сигурност носи всеки от нас, което се нарича национална гордост. Тази година сред отличените с почетен знак „Златен” бяха историкът Нина Христовска, председателят на читалище – паметник „Отец Паисий- 1859” Стоян Пашов и Клуб на любителите на историческото оръжие „Чакър войвода”. Грамота за своята  дългогодишна дейност получи уредникът на Младежки дом – Самоков Латинка Щъркелова. Всички те са работили и работят в посока на съхранение на духовната и националната ни памет и са пазители на културата.

„Аз вярвам, че днес има хора, които въпреки новите мерки за ценности продължават да вярват в чистотата и силата на духовното”, каза пред присъстващите кметът Георгиев. Той поздрави всички духовни и културни дейци за празника. Сред официалните гости бяха председателят на ОбС Силвия Стойчева, зам.-кметът Люба Кленова, секретарят на Общината Ангелина Вангелова.

За това Денят на народните будители да бъде още по-тържествен и приятен се погрижиха ВГ „Дилижанс”, които изпълниха няколко песни и малките балерини от балетната школа към читалище – паметник „Отец Паисий-1859”.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close