Регионални

Наградиха самоковските зографчета в Казанлък

Анна Манова

zografchetaНаградиха талантливите самоковски зографчета, взели участие в Първи национален конкурс за детска рисунка, който се провежда в Казанлък. Художниците от школата по изобразително изкуство „Захари Зограф”, с ръководител Пенка Боянова към читалище- паметник „Отец Паисий -1859” бяха отличени сред първите места.

Първа награда в първа възрастова група от 7-10 години, беше присъдена на Евгени Генчев на 10 години от школата „Захари Зограф” в Самоков. Във втората възрастова група от 11 до 13 години второто и третото място отново са за самоковските таланти. Второто място е за Борислав Каймаканов на 11 години, а третото е за Ния Генева, също на 11 години. Наградата на Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства беше присъдена на самоковката Мелани Любенова, отново част от школата по изобразително изкуство „Захари Зограф”. Темата, върху която трябваше да творят децата, беше „Траките”. А срокът за изпращане на творбите беше 10.08.16 г.

Жури от художници и историци имаха отговорната задача да селектират най-добрите рисунки. Председател на журито беше художникът Румен Петков, а членове – скулпторът Красимир Младенов и Красимира Стефанова – гл. уредник на Исторически музей „Искра”, гр. Казанлък.

Наградените рисунки бяха подредени в изложба по време на Празниците на долината на тракийските царе, които ежегодно се провеждат в гр. Казанлък през последната седмица на месец август.

На 26 август от 18:30 часа в Исторически музей „Искра” в гр. Казанлък“ бяха връчени наградите от първия Национален конкурс за детска рисунка на тема „Траките“, който се проведе под патронажа на кмета на Община Казанлък и беше организиран от НЧ „Възродена Искра – 2000“, школа по изобразително изкуство „Ренина“ и Исторически музей „Искра“ гр. Казанлък. 18  млади творци, сред които и нашите самоковски художници,  получиха своите отличия. Децата бяха разделени в три възрастови групи – от  до 10 години,  до 13 години и до 18 години. Целта на конкурса е развиването на детското творчество, развиване на познавателните способности на деца и юноши, запознаването им с културата на траките.

От нашите наградени четири деца в Казанлък успя да отиде само Борислав Каймаканов. Борислав получи наградата си – диплом и принадлежности за рисуване, лично от ръководителя на школата по изобразително изкуство „Ренина” към читалище „Възродена искра – 2000”– Ренина Лекова.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close