ОбществоРегионални

Наградиха Динко Стоев със „Захарий Зограф”

Анелия Балабанова

Динко Стоев е поредното име в списъка от художници, носители на Националната награда „Захарий Зограф”. Отличието беше тържествено връчено на 18-ти май /петък/ в Худ. галерия „Проф. Васил Захариев” от председателя на ОбС-Самоков – Силвия Стойчева. В картините на наградения автор намират отражение много тежки социални проблеми.

Динко Стоев е роден през 1958 г. в София. Завършва живопис в Художествената академия в класа на проф. Иван Кирков. През 1994 г. специализира по програма на Британския съвет в Колежа по изкуствата гр. Бат, Великобритания. Участва в над 20 колективни изложби в България, Великобритания и Франция. „Малцина са авторите със свое творческо лице. Динко Стоев наложи своето артистично присъствие с радикално отстояване на лична позиция” – пише Станислав Памукчиев по повод една от подредените експозиции. По думите му, художникът преминава през различни етапи на съзряване – от метафорична и поетична реалност, през абстрактна експресия до остротата и директността. Емоционално-психичната активност и съвременната социално-нравствена чувствителност, решително изведената и отстоявана артистична позиция утвърждават Динко Стоев като един от най-значимите художници на неговото поколение, със свой път и проекции в новата българска живопис.

Наградата „Захарий Зограф” е логично следствие на казаното. След известно прекъсване тя е възстановена отново през 2000 година. Присъжда се за изключителни постижения в живописта през изминалата година на определен творец. За негова картина, цикъл от произведения, самостоятелна изложба в България и чужбина.„За нас, художниците, това е една от най-авторитетните и престижни награди” – коментира акад. Светлин Русев – част от журито, което определи настоящия носител на отличието. В него бяха включени още кметът Вл. Георгиев, председателят на ОбС-Силвия Стойчева, проф. Станислав Памукчиев, Милко Божков, Любен Генов – председател на Съюза на българските художници /СБХ/, проф. Ивайло Кунчев и Иво Масларски. По думите на акад. Русев не са срещнали особени трудности при определянето на лауреата.  Това, което е натежало при избора на Динко Стоев е негова изложба в столична галерия.

Съгласно решение на ОбС-Самоков във връзка с Наредбата за символиката и отличията, носителите на националния приз се удостояват с почетна грамота на Община Самоков. Получават също статуетка с образа на „Захарий Зограф”, дело на скулптора Георги Чапкънов и парична награда в размер на 4 000 лв. „Аз съм между щастливите български кметове, които имат рядката възможност да получат като наследство една културна ценност, каквато е наградата „Захарий Зограф”. Радостно е, че успяхме да я запазим, въпреки катаклизмите на времето. Днес има не едно и две селища в страната, които искат да се свържат с определена традиция и оттам да формират своя облик” – коментира кметът Вл. Георгиев, добавяйки, че Самоков е доказал своята същност с достиженията на самоковската художествена школа и нейният най-ярък представител – Захарий Зограф. „По този начин нашият град може да се нареди сред тези, които пазят и съхраняват своите културни ценности. За мен тази награда е символ на приемствеността и повече от 40 години ние продължаваме традицията на едно от най-значимите отличия за принос в изобразителното изкуство. Чрез тази награда ние искаме да дадем и пример как един малък град намира своето място в съвременното българско изкуство като търси път да обогати своето културно наследство и утвърждава името си в националната съкровищница. Връчвайки тази награда, Самоков печели не само добър имидж, но и една прекрасна колекция с едни от най-добрите творби от съвременното българско изкуство” – сподели още градоначалникът в обръщението си към присъстващите. Настоящият носител на отличието има свое значимо видимо присъствие в съвременното българско изкуство. „Живописта на Динко Стоев е болезнена и силно изразена артистична реакция” – заяви проф. Станислав Памукчиев. Поздравителен адрес към наградения от името на СБХ прочете председателят Любен Генов.

От 5 години в рамките на Националната награда „Захарий Зограф” се провежда и конкурс за детска рисунка. Юбилейното издание на инициативата премина при огромен интерес  – с изпратени над 700 произведения от цялата страна. Сред отличените малки творци е и самоковката Ана- Мария Панайотова – възпитаничка на Школата по изобразително изкуство при Читалище-паметник „Отец Паисий – 1859” с ръководител Пенка Боянова. Тя беше класирана на първо място от журито във възрастова група /4-6 години/. Повод за доза самоковска гордост имаше и в по-горната възрастова група /7-10 години/. Победител в нея е 8-годишната Михаела Георгиева, която е възпитаник на школа „Малък зограф” – София към фондация „Малък зограф”. Ръководител на школата е самоковката Ана- Мария Мехочева – носител на множество национални и международни награди за изобразително изкуство. Самата Михаела пък е носител на бронзов медал за 2015 г. и сребърен за 2016 г. от Световния конкурс, организиран от фондация „Малък зограф. Отличията, връчени на  най-малките художници сложиха точка на церемонията, предшестваща светлата дата 24-ти май. След това всички присъстващи имаха възможност да разгледат подредената изложба и поднесат цветя пред паметника на Захарий Зограф.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close