Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

„Нагоре, към върха!” –вечер на планинарството организират Виктория и Захари Недялкови в Самоков

Анна Манова

Една вечер, посветена на планината, хората и стремежа им към върха ще се проведе на 18 януари /четвъртък/ от 17:30 часа в читалище – паметник „Отец Паисий – 1859”.

Да поемем по пътя „Нагоре, към върха!” ни приканват самоковците Виктория и Захари Недялкови – доброволци в ПСС – Боровец. Имената им се свързват с инициативата „Към върха”, която е обърната към деца с двигателни затруднения и възможностите те да се докоснат до величието на планината, да сбъднат мечтите си и да станат по-уверени и смели. „Към върха” набира все по-голяма популярност и подкрепа сред хората в цялата страна. Идеята на организаторите за вечер, посветена на планината, е да предоставят възможност на широката аудитория да се запознае не толкова с трудностите при прехода на всеки връх, колкото да се докоснат до вдъхновението на момента, до мотивацията на духа, до житейските прозрения, родени в трудностите.

Събитието ще включва прожекции на филми, представяне на книга, разговори с хора, свързали живота си с планината. Присъстващите ще имат възможността да се запознаят с Боян Петров – изследовател-зоолог, височинен алпинист, мотивационен лектор. Той ще представи книгата си „Първите седем”. Петров ще разкаже от първо лице за неговия личен житейски път в посока към върха. В срещата ще се включи и алпинистът Виктор Варошкин. Ще бъде прожектиран филмът „Мечти без граници”, който разказва за планинския летен лагер в Самоков и за деца със спина бифида и хидроцефалия. Това е пътят към върха, но в инвалидна количка – труден, но не и невъзможен. Той става постижим благодарение на усилията на двамата самоковски планински спасители Виктория и Захари Недялкови. Вторият филм е „Опашката на дракона”, който ще бъде представен от Варошкин. Лентата се фокусира върху първото българско изкачване по диаманта в короната на Андите – Серо торе.

Срещата на 18 януари 2018г. бъде едно пътешествие и разказ – за хората, за планината, за върха. И не на последно място за това как житейският път съвпада почти изцяло с този към върха. Животът на тези личности минава в подножието на планината и неминуемо се превръща в спомен, емоция, въздух, надежда, мечта, порив.

„Понякога, дори наивно се заблуждаваме, че планината ни принадлежи, докато тя великодушно ни оставя да намерим скритата пътечка към върха, който не е задължително да е на 8 000 метра. Рано или късно осъзнаваме колко по-важен е бил пътят, защото докато сме преодолявали не едно препятствие сме станали това което сме сега”, споделят семейство Недялкови.

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close